Fešta od rajčice tradicionalno napunila umaški Trg slobode

0

Dvadeset prvo izdanje Dana rajčice, u organizaciji Podravke, Grada Umaga i Turističke zajednice grada Umaga, u partnerstvu s Istarskom županijom i Udrugom proizvođača rajčice za preradu „Pomidor“ Umag, tradicionalno je okupilo veliki broj sudionika. U četvrtak, 26. srpnja 2018. godine, u jutarnjim su se satima na stručnom skupu sastali brojni stručnjaci i proizvođači rajčica, dok je večer bila rezervirana za popularnu Feštu od rajčice, humanitarno-kulinarski projekt, koji svake godine privlači sve veći broj posjetitelja.

Na jutarnjem stručnom skupu sudjelovali su ugledni strani i domaći stručnjaci, u nazočnosti brojnih kooperanata iz cijele Istre i Uprave Podravke. Bilo je riječi o suvremenim trendovima u proizvodnji i preradi rajčice, kao i o najnovijim trendovima u proizvodnji, selekciji, obradi i preradi rajčica.  

Na samom kraju predavanja, članica Uprave Podravke d.d. Ljiljana Sapina dodijelila je priznanja najuspješnijim proizvođačima rajčice. Tako je za najkvalitetniju rajčicu za preradu isporučenu u 2017. godini nagrađen Stjepan Majkovica iz Umaga. Za najveći napredak u proizvodnji rajčice za preradu u 2017. godini nagrađen je Željko Demarki iz Poreča, dok je za najveću količinu isporučene rajčice nagrađen pulski Agroprodukt.

U večernjim je satima uslijedila tradicionalna „Fešta od rajčice“, koja je i ove godine potvrdila status jedne od najposjećenijih zabavno-gastronomskih manifestacija u Umagu. Svake se godine prikupljaju značajna sredstva za najpotrebitije, a ove je godine za nabavu radiološkog aparata za umaški Dom zdravlja prikupljeno čak 31.963,30 KN.

Podravkini promotori kulinarstva, zajedno s kolegama iz Hrvatskog kuharskog saveza, ovom su prilikom pripremili ukusna jela s Podravkinim proizvodima od rajčice po promotivnim cijenama pa su gosti, uz pružanje doze humanosti, imali priliku osjetiti tradiciju, kušati ukusna hrvatska jela na bazi rajčica, uživati u domaćoj glazbi te osjetiti duh prave zabave. Dodatna atrakcija večeri bilo je javno ocjenjivanje novih sorti konzumne rajčice, kao i  proglašenje sorte godine te natjecanje za izbor najveće istarske rajčice. Vlasnik “Naj rajčice”, odnosno rajčice s najboljim organoleptičkim svojstvima je i ove godine rajčica OPG-a Maurizia Vucha, i to za sortu Solta Hektor F1. Dok je vlasnica najteže rajčice, koja je težila čak 1.132 gr, gospođa Rosanna Brajdić iz Umaga.

Nakon službenog otvorenja ovogodišnje Fešte od rajčica uz Puhački orkestar „Naša sloga“ Babići i umaške mažoretkinje, za zabavu je ove godine bio zadužen glazbeni bend „Proleteri“ koji je cijelu večer neumorno zabavljao publiku, dok su brojni posjetitelji uživali kušajući tjesteninu s proizvodima od rajčica koji su u ime Grada Umaga dijelili gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, njegovi zamjenici Mauro Jurman i Ivan Belušić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti i opće poslove Slaviša Šmalc te direktor Turističke zajednice grada Umaga Milovan Popović. Ni ove godine nije nedostajala iznimno posjećena zabavna Lino igraonica za najmlađe koja je predstavljala pravu zabavu za brojne razigrane mališane. U konačnici, i ove je godine Fešta od rajčice postigla izvanredan uspjeh. Uz dupkom puni Trg slobode, dobru zabavu, i ukusnu gastro ponudu, sinergija svega navedenog rezultirala je još jednom uspješnom humanitarnom akcijom, što ukazuje na čvrsto zajedništvo i spremnost na pomoć najpotrebitijima. (Foto: Merlo di Graia)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa