slučaj ski lifta

Evo zašto Zelena Istra nije ostvarila najavu o čišćenju Valovina!

0

Inicijativa građana Pule za ukidanje koncesije za ski-lift, zajedno sa Zelenom Istrom, najavila je za 8. srpnja prosvjednu akciju čišćenja u uvali Valovine, kako bi pokazali čija je to plaža i ponovili zahtjeve za ukidanjem 20-godišnje koncesije i vraćanje uvale u stanje kakvo je bilo prije početka radova. "U Uvalu Valovine došli smo s kantama i lopatama - ali nismo čistili." piše u priopćenju Zelene Istre kojeg prenosimo u nastavku:

"Naime, u subotu smo dobili dopis koji je Grad Pula poslao investitoru - tvrtci Warm Up u kojem stoji: da su izvodili radove koji nisu obuhvaćeni građevinskom dozvolom, a odnose se na nasipavanje pomorskog dobra; da su među razlozima za oduzimanje koncesije i radovi na pomorskom dobru bez odobrenja i da koncesionar ne održava ili nedovoljno održava i zaštićuje pomorsko dobro; da će izgubiti koncesiju ako u roku od mjesec dana ne otkloni razloge za oduzimanje koncesije.

Iako je bagerom u subotu ujutro tvrtka Warm Up uklonila jedan dio tucanika s obale, pri tome oštećujući kamenitu obalu, u moru je ostalo još jako puno bijelog kamena koji se može izvaditi samo ručno. Stoga je odlučeno da građani neće raditi njihov posao i neka ga izvole u roku od 30 dana izvaditi u cijelosti i uvalu dovesti u prvobitno stanje. To, činjenica je, neće biti moguće jer se u međuvremenu kamena prašina neprikladnog materijala koji su nasipali u more pretvorila u bijeli mulj koji će još jako dugo nagrđivati uvalu i onemogućavati kupanje u tom dijelu (što se vidi i s fotografija - potpuno zamućeno bijelo more).

A i budno ćemo pratiti, imamo tisuću očiju, na koji će način sav tucanik izvaditi iz mora. U nasipanom dijelu ugrozili su stanište strogo zaštićene periske, što je još jedan od mogućih razloga za oduzimanje koncesije. Tako da su uvjeti za oduzimanje koncesije ostvareni već sada. Gradonačelnika smo putem otvorenog pisma upozorili i na neke druge nekonzistentnosti u dokumentaciji i moguće prevare pa očekujemo da javnost obavijesti o ishodu provjere naših navoda", piše u priopćenju Inicijative građana Pule za ukidanje koncesije za ski-lift i Udruge Zelena Istra.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa