U Istri skupo plaćamo vodu a možda će se pokvariti

0
Foto: Slobodna Dalmacija
Foto: Slobodna Dalmacija

Turizam je u konstantnom i naglom porastu, tako da mnoga mjesta na obali i otocima žele šire vodovodne cijevi i bolje ceste. Međutim, malo ih izvan struke zna da se voda u sustavu kvari kad se on ne koristi punim kapacitetom, piše Slobodna Dalmacija.

– Kad razgovaramo s našim otočanima, postavljamo im pitanje: "Što će manje propadati izvan sezone, hoće li neki uređaj za lokalnu desalinizaciju, koji isto ne treba nikome deset mjeseci, ili cijeli cjevovod od Cetine do Brača, za koji morate povećati zahvat vode na Cetini, uređaj za čišćenje vode Zagrad kod Omiša, povećati kapacitete sve do zapadnoga dijela Brača?" Naravno, desalinizacija košta puno jer troši puno struje. No, struju možete proizvesti solarno. Dakle, ima više drugih mogućnosti koje treba uzeti u obzir i odrediti koja je strategija prihvatljiva za naše otoke, a možda i za kopno, ako turizam bude rastao. Jer ako prebacimo cijeli trošak na turiste, postajemo preskupi – napominje prof. dr. Jure Margeta, jedan od naših vodećih stručnjaka za sustave vodoopskrbe i odvodnje oborinskih i otpadnih voda sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

Primjer infrastrukture koja će nas skupo doći je, po Margetinu mišljenju, sustav vodoopskrbe, kanalizacije i pročistača za splitsku aglomeraciju, projekt vrijedan 2,2 milijarde kuna koji EU pokriva sa 68 posto troškova.

– Problem će nastati kad se izgradi sva infrastruktura za koju smo preuzeli obveze. Imat ćemo veliku vrijednost infrastrukture, ali i velike troškove rada pogona. Zato ćemo morati dignuti cijene usluga. Recimo da je u Splitu sada cijena vode 10 kuna po kubiku. Kad izgradimo cijelu kanalizaciju i vodovod, uređaje za obradu vode i kanalizacije, onda će cijena vode biti preko 20, barem 25 kuna, ako ne i više. Onda će se, osobito oni koji nisu u turizmu, pitati: "Dobro, zašto bih ja plaćao tako visoku cijenu kad to nije napravljeno radi mene, nego radi turista? E, pa nek oni plaćaju!" Sad je to tako jeftino da nikoga nije puno briga. Ali na Krku i u Istri već jako skupo plaćaju vodu – tvrdi Margeta.

Ako se donese odluka da cijena vode bude viša samo u sezoni, onda će nastati problem onima koji su u turizmu. Naime, istraživanja su pokazala da turist troši dva puta više vode nego domaći stanovnik, piše Slobodna.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa