CHOCOLATIER IZ PULE

'Čokolada je moj ispušni ventil i strast'

0
Chocolatier iz Pule, koji je zanat pekao i u restoranu s Michelinovim zvjezdicama, svoja slasna mala umjetnička djela izvozi u Španjolsku, Mađarsku i Irsku (foto: Jutarnji list)
Chocolatier iz Pule, koji je zanat pekao i u restoranu s Michelinovim zvjezdicama, svoja slasna mala umjetnička djela izvozi u Španjolsku, Mađarsku i Irsku (foto: Jutarnji list)

Puljanin Vili Radonić (34) može napraviti svašta od čokolade koja je njegova najveća strast, kao i ljubav prema muzici. Taj gastronomski tehničar i DJ u slobodno vrijeme odlučio se za ovaj vrh gastronomije iz jednostavnog razloga - to je Bugatti među slasticama. Zato je prije nekoliko godina otvorio obrt Choco art, piše Jutarnji list.

Vrh vrhova

- Čokolada je moj ispušni ventil i strast. A to je i vrh vrhova. Za dobrog slastičara kažemo da je dobar Ferrari koji se radi u seriji. Onaj tko zna raditi sladoled je jedan srednji Lamborghini, a chocolatieri su Bugattiji koji se rade u maloj seriji - priča nam kroz smijeh ovaj čokoladni mađioničar koji zna čak 54 tehnike u svom poslu. 

Radi čokolade i praline kako su se radile u 18. stoljeću - s kakaom, medom i kakao maslacem. Sve ostalo je tehnika, kreacija i inovacija. Ljubav prema hrani oduvijek gaji zbog čega je u Opatiji upisao smjer gastronomskog tehničara, da bi poslije radio u uglednom restoranu Valsabbion nedaleko od Pule gdje je stekao mnoga znanja.

Radio je i u drugim kuhinjama, ali se zasitio rutinskog rada bez kreacije i mašte. Stoga je jednoga dana odlučio otići do jednog od najpoznatijih talijanskih mastera chocolatiera Mirca Della Vecchije gdje je stekao veliko znanje o slasticama, a posebice čokoladi.

- On je najpoznatiji chocolatier u Italiji i u tom je biznisu više od 20 godina. U kontakt s njim došao sam jer sam htio nešto naučiti i tako je to krenulo. Slao me na brojna natjecanja, a trebao mu je netko da radi inovacije. I tu sam se iskazao - priča nam Vili.

Ugledni krugovi

To vrijedno iskustvo, ali i brojne edukacije koje koštaju i do 20 tisuća eura, doveli su ga u ugledne krugove i natjecanja vrsnih zna laca. Čak je neko vrijeme radio i u restoranu s dvije Michelinove zvjezdice u Torinu pod palicom renomiranog chefa Davidea Scabina, a slastičarsko je znanje obogatio u jednoj od najpoznatijih talijanskih slastičarnica u Milanu kod Ernsta Knama gdje je naučio raditi torte i sicilijanski sladoled, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa