Osnovna škola vodnjan postala međunarodna eko škola

0

Osnovna škola Vodnjan postala je Međunarodna eko škola. Rezultat je to uključivanja Grada Vodnjana i Osnovne škola Vodnjan u Međunarodni program Eko škole na  temelju kojeg su u razdoblju od listopada do travnja tekuće školske godine, učenici  i djelatnici škole pod vodstvom ravnatelja Corrada Ghiralda i školske koordinatorice, učiteljice geografije, Goranke Benić, vrijedno odradili svih sedam koraka metodologije Eko škole: osnovan je Eko odbor, izvršena je procjena stanja okoliša, izrađen je plan djelovanja, osnovana je Eko patrola koja prati količinu prikupljenog otpada i brine o uređenju škole i njezina okoliša, ugrađeni su sadržaji u sve nastavne planove i programe, redovito se obavještava javnost i mediji, te je donesen Eko kodeks kojega su u potpunosti osmislili učenici škole.

U sklopu Programa, 20. travnja 2018. godine, održan je i Projektni dan kad su vrijedne ruke učenika od prvog do osmog razreda, djelatnika škole i kumova eko škole sadile mlade sadnice smokvi i maslina, uređivale okoliš škole, a u školskom je predvorju postavljen i stol na kojemu su svi mogli vidjeti što se proizvodilo na razini škole u školskoj godini 2017./2018.. Učenici osmih razreda odslušali su predavanje o zdravoj prehrani na temu ,,zajutrak'' u suradnji sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije nakon kojega su u školskoj kuhinji imali priliku i degustirati zdrave zalogajčiće koje je pripremila školska kuharica.

U projekt su se aktivno uključili i „kumovi“, odnosno sponzori, tvrtka Masa (za građevinske radove) iz Vodnjana koja je izvela iskope rupa za sadnju mladih sadnica, dok je gradsko komunalno društvo Contrada d.o.o. bilo zaduženo za obrezivanje oleandera i ostalog ukrasnog bilja koje se nalazi u školskom dvorištu.

Sav cjelogodišnji trud okrunjen je 11. svibnja 2018. godine u Zagrebu na svečanoj dodjeli povelja i zelenih zastava. Na svečanom događaju prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Grada Vodnjana, Enea Codacci, ravnatelj OŠ Vodnjan – SE Dignano, Corrado Ghiraldo, koordinatorica eko škole u OŠ Vodnjan – SE Dignano, Goranka Benić i predstavnica udruge Istarsko iz Vodnjana – Istrian de Dignan, Luana Milotić Bulić. Ovim smo činom, ističu u Gradu, dobili veliku važnost, ali i odgovornost da ugradimo ekološki pristup u sve planove i programe te svakodnevni život učitelja i učenika. Cilj projekta je trajna promjena odnosa prema okolišu, i širenje ekološkog pristupa u lokalnoj zajednici.

Ulazak u „obitelj“ Međunarodnih eko škola, proslavit će se na obilježavanju Dana Osnovne škole Vodnjan – Scuola elementare Dignano, dana 30. svibnja 2018. s početkom u 19 sati, gdje će svečano biti podignuta zelena zastava. Grad Vodnjan i Osnovna škola Vodnjan se zahvaljuju svima koji su sudjelovali i doprinijeli realizaciji ovog projekta.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa