Pronašla čovječju ribicu u Gradolama: 'Ona je kraljica podzemlja'

0
Foto: 24sata
Foto: 24sata

Zmaj ili pozoj je zmija 12 prsta ili lakat duga, jako otrovna koja na sam pogled, puhanjem, dahtanjem ili na drugi način može ubiti. Leže se iz jaja što ih nese stari pijetao. Leži u dubokom ponoru, a može i poletjeti, piše 24sata.

Neman iz rječnika leksikografa Vladimira Mažuranića, kojeg je proučavala i njegova kćer Ivana Brlić-Mažuranić, dijelom odgovara i predajama o čovječjoj ribici. Zbog veličine zvali su ju i mladuncem zmaja. Čovječja ribica nema straha jer je najveći predator u našim špiljama. Čeljust joj je puna zubiju, a kad naiđe na plijen, usiše ga s vodom. Izrazito je teritorijalna pa ronioci iste primjerke gotovo uvijek nalaze na istom mjestu.

- Tu našu endemsku vrstu počela sam istraživati s Dušanom Jelićem koji je specijalist biolog za gmazove i vodozemce. Pošto je znao da ronim, obratio se za pomoć meni i mojim ronilačkim partnerima Vedranu i Branku Jalžiću. Zanimalo ga je gdje je ima i da je počnemo sustavno pratiti. Te 2011. on je smislilo metodologiju, a mi smo je proveli u praksu. Odabrali smo devet lokaliteta, od Istre do Neretve, i od 2012. do 2017. u njima smo zaronili 120 puta - rekla je speleoroniteljica Petra Kovač-Konrad (39).

- Ona živi i u rimskim bunarima u centru Pule, a novo nalazište pronašla sam 2015. u izvoru Gradole gdje crpe vodu za zapad Istre. Zaronila sam kroz mulj do dna i našla se direktno ispred mene. Nisam je htjela uplašiti. Uspjela sam dozvati kolegu koji je došao s kamerom i snimio je čime smo potvrdili novo nalazište. Zahvalna je za snimiti jer se ne miče puno. Ona je zbilja kraljica podzemlja i nema se što kome micati - rekla je Petra kroz osmijeh za 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa