Mladi pulski umjetnici stjecali nove vještine u Austriji i Italiji

0
U Grazu u Austriji
U Grazu u Austriji

Prošlog tjedna završena je zadnja mobilnost u okviru EU projekta „Umjetnici za umjetničko obrazovanje 3“ kojeg HDLU provodi u okviru programa Erasmus +. Projekt „Umjetnici za umjetničko obrazovanje 3“  imao je za cilj nadopuniti obrazovni kurikulum za zvanje slikarski i kiparski dizajner relevantnim znanjima i vještinama kako bi učenici po završetku škole bili konkurentniji na tržištu rada odnosno pri nastavku školovanja na tercijarnoj razini. Projekt je usmjeren i na nastavnike, kao izvršitelje kurikuluma za zvanje slikarski odnosno kiparski dizajner, a kako bi nastavnici bili osposobljeni u skladu s vodećim trendovima u području slikarstva odnosno kiparstva.

Već treću godinu zaredom projekt povezuje nositelja konzorcija Hrvatsko društvo likovnih umjetnika kao vodeću strukovnu organizaciju likovnih umjetnika, 5 hrvatskih škola primijenjenih umjetnosti iz Zagreba, Splita, Rijeke, Pule i Osijeka te 4 inozemne partnerske organizacije NEXT – verein fuer zeitgenoessische kunst iz Austrije, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Slovenije, Westdeutscher Künstlerbund e.V. iz Njemačke te Fondazione Accademia di Belle Arti di Verona iz Italije, koje organiziraju provedbu stručne prakse za učenike odnosno stručnog usavršavanja za nastavnike.

Na mobilnosti u Grazu (Austrija) od 11. do 24. veljače 2018. sudjelovali su učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna - Pula i Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci. U Grazu ih je ugostila organizacija Next (Next- Verein feur Zeitgenossische Kunst) i mentori Luise Kloos, Ingeborg Plepelits, Aurelia Meinhart , Erwin Lackner, Lotte Hubmann, Christa Nickl Wlodkowska, Igor Friedrich Petkovic, Christoph Thambauer i Keyvan Paydar. Učenici su bili raspodijeljeni po ateljeima mentora kod kojih su svakodnevno učili nove vještine koje su primjenjivali na vlastitim radovima.

Također, za učenike su bili organizirani satovi crtanja akta pod vodstvom Keyvana Paydara i eksperimentalnog crtanja pod vodstvom Aurelia Meinharta. Posjetili su Atelier Schaumbad i Školu primijenjenih umjetnosti u Grazu -Ortweinschule, te brojne muzeje i galerije u Grazu među kojima se ističu Kunsthaus i Steiermarkhof galerija. Imali su prijem dobrodošlice kod gradonačelnika mag. Siegfried Nagl i pokrajinskog pročelnika za kulturu dr. Günther Riegler. Po završetku mobilnosti, učenici su predstavili svoje radove na završnoj izložbi u Galeriji Centrum.

Po prvi puta u sklopu projekta HDLU je organizirao i stručno usavršavanje nastavnika stručnih predmeta iz područja slikarstva i kiparstva iz 5 hrvatskih škola na Akademiji lijepih umjetnosti u Veroni. Nastavnici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna - Pula, Alen Floričić i Denis Sardoz, sudjelovali su na intenzivnom dvodnevnom usavršavanju. Imali su radionice iz slikarskih i kiparskih tehnika, razgovore s profesorima i studentima Akademije i terensku nastavu o muzejskoj pedagogiji i novim umjetničkim praksama u Muzeju Moderne umjetnosti u Roveretu i galeriji Studio La Città u Veroni.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa