Zahvaljujući Arena Ice Feveru pulski Amfiteatar ponovo postaje borilište

0
Arena se priprema za povijesni događaj
Arena se priprema za povijesni događaj

„Ovakva jedna manifestacija koja približava Amfiteatar svojoj prvotnoj namjeni više nego bilo koja druga manifestacija, poput rock koncerata, više je no dobrodošla“, kazao nam je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, Darko Komšo komentirajući, kako je rekao izuzetan event Arena Ice Fever MMXII koji će se od 13. do 16. rujna održati u Puli.

Arena će se za tu prigodu posebno opremiti, a u njoj se diže gledalište kako je ono za gladijatorskih borbi nekad izgledalo. To je, veli Komšo, veliki iskorak. „Borba u samom središtu Amfiteatra s okolnim tribinama najbliže je prvotnoj namjeni nekad gladijatorskog borilišta u Areni. Ukoliko se na bilo koji način prilikom postavljanja tribina ovaj spomenik ošteti, organizatori će platiti sanaciju. No sve se odrađuje više nego oprezno i profesionalno“, kazao nam je Komšo.

Procijenjena težina sve opreme potrebne za postavljanje i održavanje leda u pulskoj Areni te težina opreme za postavljanje tribina i posebnih konstrukcija za led je oko 150 tona. 22 mega-tegljača i dvije kran-dizalice sudjelovat će u transportu opreme i postavljanju ledene površine i tribina unutar pulske Arene, a postavljanje zbog specifičnosti događaja i lokacije nadziru predstavnici Konzervatorskog odjela. Predviđeni budžet projekta koji je isključivo komercijalne naravi i financira se od prodaje ulaznica, podrške partnera i sponzora je 3,5 milijuna kuna.

Građani će u Areni usred ljeta klizati s hokejašima

Arena Ice Fever povijesni je događaj iz razloga što će se po prvi puta u povijesti u jednom amfiteatru odigrati hokejske utakmice. No, ovaj događaj pružit će još jednu zanimljivost – klizanje za građanstvo i to u ljetnim mjesecima i unutar Amfiteatra. Klizanje za građanstvo s hokejašima Medveščaka održat će se 13. rujna.

Hokejaši zagrebačkog KHL Medveščak u Puli će odigrati dvije hokejske utakmice u sklopu regionalne lige EBEL. U goste im 14. i 16. rujna dolaze slovenska Tilia Olimpija i austrijski UPC Vienna Capitals. Ovim će prvi put u povijesti hokejske utakmice biti odigrane u povijesnoj građevini ove vrste.

„Ovaj je sportsko – kulturni događaj dobar i kao perspektiva za budućnost jer ćemo ovim eventom pokazati da se to može organizirati, pa to narednih godina ne mora nužno biti hokej već kakva druga zanimljiva manifestacija“, zaključio je Komšo i dodao kako je to, u svakom slučaju dobra je to integracija spomenika i svakako produžetak turističke sezone.

A da će se za i o pulskom Amfiteatru zahvaljujući ovom povijesnom događaju itekako čuti, dokazuje podatak da će hokejske utakmice direktno prenositi austrijska, slovenska i hrvatska televizija uz pomoć 14 kamera te dvije kamere iz zraka, a interes za praćenje ovog događaja iskazale su najveće svjetske medijske agencije. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa