Susjedi osnivaju novu stranku: Uniju Kvarnera!

0
Foto: Novi list
Foto: Novi list

Ovaj vikend u Malom Lošinju održan je 1. kongres jedne od najmlađih hrvatskih političkih stranaka s naglašeno regionalnim karakterom. Riječ je o Uniji Kvarnera koja je u jednom od najljepših gradova na Jadranu usvojila Programsku platformu stranke, predložila temeljne akte – statuta i pratećih pravilnika – a do kraja joj je definiran i karakter, piše Novi list.

Po jasno izloženoj viziji i misiji Unija Kvarnera je regionalna stranka Rijeke, Primorja, otoka i Gorskog kotara koja kreće i prema osnivanju ogranaka i podružnica. Vijest o rađanju nove političke ne samo stranke nego i opcije je tim intrigantnija jer je u slučaju Unije Kvarnera zapravo riječ većinom o bivšim pripadnicima HNS-a, i to s dugogodišnjim stažem. Izvjesno je stoga kako će njezin rad od samih početaka pratiti i naglašeno polemički tonovi, donosi Novi list.

No ono što je mnogo važnije, UK je konačno jedan iskorak koji se, kako ističu, udaljava od općih načela i principa pretežitog dijela hrvatske političke scene te se priklanja usko specijaliziranom radu unutar regije koja je od samih početaka nove hrvatske demokracije, dakle od 1990. godine, imala naglašene aspiracije prema stvaranju jedne jake regionalne stranke. No to joj kroz ovih četvrt stoljeća do kraja baš i nije polazilo za rukom. Iskusniji će se odmah prisjetiti RDS-a, kasnije pa sve do današnjih dana i PGS-a, no dominaciju kakvu je u Istri pokazao IDS te donekle HDSSB u Slavoniji, Primorsko-goranska županija nije imala mogućnost evidentirati, piše Novi list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa