Sponza o zabrani ustaških simbola

0
Giovanni Sponza
Giovanni Sponza

Glasovanjem protiv prijedloga Zakona IDS-a kojim bi se strogo kažnjavalo propagiranje nacističkog, fašističkog i ustaškog režima vladajući su pokazali da su i nadalje spremni tolerirati ustaške simbole. To je pobjeda isključivosti. To je kapitulacija temeljnih ljudskih vrednota, izjavio je saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza nakon što je na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe odlukom vladajuće većine 21. studenog odbijen zakonski prijedlog IDS-a.

Sponza je na sjednici Odbora obrazložio da se Klub IDS-a, PGS-a i RI-a odlučio na upućivanje ovoga Prijedloga zakona u proceduru zbog toga što Vlada pokazuje neodlučnost prema simbolici propalih fašističkih režima, čime je dopuštena normalizacija fašizma u hrvatskom javnom prostoru.

- Smatramo da se radi o iznimno opasnoj pojavi, pojavi  koja ako se na vrijeme ne prepozna i adekvatno sankcionira, u budućnosti može dovesti do ozbiljnih posljedica, o čemu svjedoči niz bolnih iskustava sa fašističkim režimima u 20. stoljeću, kazao je Sponza naglasivši da „ako grudu koja se zakotrljala ne zaustavite na vrijeme - tada se ona počinje pretvarati u lavinu.“

Upravo zato, kazao je, naš je Klub stava da se protiv propagiranja nacizma, fašizma a time i ustaštva društvo treba boriti raznim sredstvima, kao i kaznenopravnim sankcijama, kao što je to slučaj u razvijenim europskim demokracijama, primjerice Njemačkoj i Italiji.

Napomenuo je da je postojeće zakonsko uređenje nedostatno, jer postojeći Kazneni zakon ne predviđa postojanje kaznenog djela kojim bi se jasno i nedvosmisleno propisala kaznena odgovornost za propagiranje nacizma, fašizma i ustaštva.

- Propagiranje navedenih režima u Republici Hrvatskoj trenutno se sankcionira uglavnom u prekršajnom postupku kao prekršaj, što dovodi do toga da u javnosti takvo ponašanje nije u dovoljnoj mjeri prepoznato kao društveno neprihvatljivo i zabranjeno, istaknuo je Sponza dodajući da se:

- Kod isticanja fašističkih, nacističkih i ustaških simbola i parola ne radi o iskazivanju vlastitog uvjerenja – već o poticanju mržnje i širenju netrpeljivosti prema osobama koja se razlikuju samo zato što su druge  vjere, druge nacije.

Saborski zastupnik IDS-a podsjetio je da su to režimi koji su u izravnoj suprotnosti s temeljima ustavnog poretka Republike Hrvatske, koja počiva na antifašističkim temeljima, što je jasno utvrđeno u Izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske.

Zaključio je poručivši da je inicijativa Kluba IDS-a, PGS-a i RI-a imala za cilj ukazati na potrebu da se vrednote koje sadrži Ustav RH u prvom redu počnu štititi, da se napokon počnu primjenjivati u svakodnevnom životu te da bismo konačno zaustavili normalizaciju fašizma u hrvatskom javnom prostoru.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa