Kardum: Uljanik se više ne bi igrao privatne firme

0
Željko Kardum (foto: HRT)
Željko Kardum (foto: HRT)

Uljanik je u problemima jer nije restrukturiran. A restrukturiran nije zato što to nije htio, kazao je ekonomski komentator HRT-a Željko Kardum za Studio 4 HRT-a.

Prilikom ulaska Hrvatske u EU, Europska komisija postavila je pitanje svih brodogradilišta. Ono se moglo riješiti restrukturiranjem ili privatizacijom. Uljanik se odlučio na privatizaciju. Nakon što je taj problem "riješen", država je smislila način kako jednim udarcem ubiti dvije muhe. Uljaniku je za jednu kunu prodala brodogradilište 3. maj, pa je tako i on postao privatna firma. Problem je u tome što ta dva brodogradilišta nisu restrukturirana. Dakle, nije došao neki novi gazda koji bi pazio na troškove i poslovanje, nastavilo se s uobičajenom praksom. Brodogradilišta su do kraja prošle godine "natukla" 1,5 mlrd. kuna gubitaka, objašnjava Kardum za HRT.

I što sada? E sad se više ne bi igrali privatne firme, nego su došli Ministarstvu gospodarstva s prijedlogom plana restrukturiranja Uljanika, koji predviđa sudjelovanje države u tom procesu, kaže. Argument Uljanika su 900 milijuna dolara do sada izdanih državnih jamstava. Ako država ne pomogne, na cesti bi moglo završiti 10 tisuća radnika. To bi se, kaže Kardum, moglo nazvati malom ucjenom, donosi HRT.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa