Umag kao primjer dobre prakse Pametnih gradova

0
Vili Bassanese na međunarodnoj konferenciji „Pametni gradovi - gradovi budućnosti“,
Vili Bassanese na međunarodnoj konferenciji „Pametni gradovi - gradovi budućnosti“,

Nova „smart city“ rješenja te održive urbane strategije razvoja predstavljeni su 9. studenog na 3. međunarodnoj konferenciji „Pametni gradovi - gradovi budućnosti“, koja je održana u zagrebačkoj Zračnoj luci „Franjo Tuđman“. U sklopu konferencije, kao prošlogodišnji dobitnik priznanja, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese pozvan je od strane organizatora da svojim primjerom sudjeluje na panel diskusiji „Razvoj i promišljanje pametnih urbanih sredina“. Na vrlo zanimljivom okruglom stolu su, uz gradonačelnika Umaga, prisustvovale zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić te direktorica poslovne zone Ivanec Lana Labaš. 

Gradonačelnik Umaga naglasio je da Pametan grad mora imati viziju te da je komunikacija središte svega.

„Riječ je o dugotrajnom procesu. Potrebno je raditi na čitavom sustavu da to postane standard i nešto razumljivo svima. Koncept održivosti je najvažniji princip pametnog grada, a samosvjesnost građana temelj prihvaćanja. Edukacija od vrtića pa nadalje je ključna da bi se postigla opća prepoznatljivost i prihvaćenost takvih projekta“, kazao je Bassanese.

Grad Umag, koji od 2010. godine aktivno provodi mega projekt „Umag: Smart city-Green city 2010.-2020.“ težak nekoliko stotina milijuna kuna, prošlogodišnji  je dobitnik prestižne nagrade „Smart city award - Grad budućnosti“ u kategoriji Pametniji okoliš te je upravo slijedom navedenog pozvan kao gost i primjer dobre prakse. Gradonačelnik Bassanese je nazočnima predstavio spomenuti projekt održivog razvoja Grada Umaga.

U Umagu ekološka osviještenost počinje od samih kućanstava, odnosno od pravilnog razvrstavanja otpada. U tom smislu, Grad Umag i komunalno poduzeće „6. Maj“ već godinama organiziraju edukativne radionice „Izdvoji s(v)e – Fai la differenza“, kao i  programe osposobljavanja za građane, pritom promovirajući sustav razvrstavanja otpada na svim razinama. Gradonačelnik je ujedno istaknuo kako je Umag već krajem 2014. godine, uz pretovarnu stanicu, otvorio jedinu sortirnicu u Istri i prvu u Hrvatskoj, kako bi osigurao uvjete da otpad postane sirovina i bude dalje upotrebljiv, s konačnim „Zero waste“ ciljem. Štoviše,  Umag je prvi i jedini grad u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji koji je potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt sanacije odlagališta otpada te tako projektom sanacije odlagališta Donji Picudo – istok postao grad primjer svim jedinicama lokalne samouprave na području Istarske i Primorsko-goranske županije.

Sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji „Pametni gradovi“ predstavlja dodatnu potvrdu da se Grad Umag nalazi na samom vrhu ljestvice najuređenijih i najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Održivi razvoj, ekološki pristup, očuvanje okoliša, odgovorno gospodarenje resursima te kontinuirani razvoj komunalne infrastrukture osnovni su principi kojih se Grad Umag drži kako bi svojim sugrađanima osigurao zdravu i sigurnu sredinu za život. Biti proglašen primjerom dobre prakse, gradom budućnosti, predstavlja bitno postignuće za sve Umažanke i Umažane jer potvrđuje strategiju i viziju odgovornog upravljanja širom zajednicom.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa