Povjesničar tvrdi: Mitska Troja zapravo je bila u Istri

0
Motovun
Motovun

Interliber - najveći sajam knjiga u Hrvatskoj, ugostiti će velik broj autora i nakladnika, kako stranih,tako i domaćih, a među njima je i Istranin Vedran Sinožić iz Novigrada. On će 9. studenog u 17.30 predstaviti svoju knjigu "Naša Troja", u izdanju riječke nakladničke kuće Uliks. Naša Troja objavljuje senzacionalno otkriće Troje u Istri, koje autor nesmiljeno potvrđuje neoborivim činjenicama, odnosno geografskim te lingvističkim podudarnostima s Motovunom.

Svoje je istraživanje, koje je trajalo desetljećima, prikazao u jednom dinamičnom i strastvenom ritmu. Troja ili Ilij, pretpovijesni grad i poprište desetogodišnjeg Trojanskog rata, koji je dijelom opisan u Homerovoj “Ilijadi”, epskoj pjesmi sastavljenoj u 9. ili 8. stoljeću prije Krista, mogla bi se svim dosadašnjim teorijama unatoč nalaziti u Istri, točnije u Motovunu.

Vedran Sinožić tvrdi da bi to njegovo otkriće moglo promijeniti tijek povijesti jer službena teorija Troju smješta u Malu Aziju, točnije na poluotok Hisarlik na području današnje Turske. Sinožić također tvrdi da je planina Ida podno koje se nalazi Troja zapravo Učka te da je Itaka, otok na kojemu je Odiseja, junaka Trojanskog rata, vjerno čekala Penelopa, zapravo otok Unije

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa