Uspješna suradnja Holcima i Politehnike Pula 

0
Članovi Gospodarskog savjeta su prije sjednice obišli pogon Tvornice cementa
Članovi Gospodarskog savjeta su prije sjednice obišli pogon Tvornice cementa

Gospodarski savjet Politehnike Pula, savjetodavno tijelo uspostavljeno u svrhu trajne komunikacije i suradnje između Politehnike Pula i gospodarskih subjekta u Istarskoj županiji i široj regiji, održao je 11. listopada sjednicu u tvornici cementa Holcim u Koromačnu.

Dvije godine nakon osnivanja Gospodarski savjet broji dvadeset i tri tvrtke članice, na čemu neće stati jer se javljaju novi gospodarski subjekti zainteresirani za pristup. Holcim je bio jedan od inicijatora osnivanja, a njegov bivši predsjednik Uprave Alan Šišinački izabran je za predsjednika Gospodarskog savjeta.

„Glavni razlog osnivanja bio je problem edukacije i razvoja kadrova, odnosno pristup tržištu rada“, objašnjava Šišinački i dodaje: „Holcim se uključio od početka i izrazito smo zadovoljni jer smo dobili partnere  s kojima kreiramo kurikulume za razvoj naših zaposlenika. Gospodarski savjet se pokazao agilnim, spremnim i fleksibilnim. S druge strane Politehnika nas je uključila u europski projekt dualnog obrazovanja kojeg koordinira Europsko sveučilište u Austriji i Njemačkoj. Njihov pristup, s kojim imaju petnaest godina iskustva, je taj da stvaraju obrazovane gospodarstvenike u malim sredinama u kojim oni ostanu živjeti, raditi i time ih razvijati. Zajedno s Uljanikom Holcim je pokrenuo pilot projekt kojim ćemo u dvije godine primati studente na stjecanje radnog iskustva. Korist od toga je što nakon završetka školovanja mi poznajemo zaposlenika i on poznaje nas.“

„Gospodarski savjet nam daje podlogu u kreiranju programa. Konkretno, Holcim trenutačno ima dva studenta na politehničkom studiju, koji će se po završetku školovanja uz rad postati srednji rukovodeći kadar“, kaže Davor Mišković, dekan Politehnike Pula.

Članovi Gospodarskog savjeta su prije sjednice obišli pogon Tvornice cementa, Centar za inovacije i projekte i Akreditirani laboratorij za beton i agregat i upoznali se s proizvodnjom i poslovnom politikom Holcima.

„Na tržištu rada nedostaje osposobljenih kadrova srednje te više i visoke stručne spreme poput strojara, rudara i kemičara. Stoga trenutno, osim već postojećih stipendija za studente, pripremamo plan suradnje s tehničkim srednjim školama. U dosadašnjem smo periodu izuzetno zadovoljni s programom Politehnike, a osobito u pokazivanju fleksibilnosti u obrazovanju osoba uz rad te smo ponosni smo što ćemo zajedno doprinijeti većem znanju, iskustvu i zaposlivosti mladih“, rekla je Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima Hrvatska. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa