Politehnika Pula

Predavanje o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma

0
Politehnika Pula
Politehnika Pula

Marcela Kir, glavna savjetnica u Sektoru platnog prometa Hrvatske narodne banke, održat će u utorak, 24. listopada predavanje u Politehnici Pula na temu Sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma. Predavanje počinje u podne, a ulaz je slobodan.  

Sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u Republici Hrvatskoj čine tri grupe tijela: tijela prevencije, tijela nadzora i tijela kaznenog progona. Svaka od tih grupa ima svoje zadaće i dužnost uskladiti se s međunarodnim standardima u ovom području, koje donose, i periodično provjeravaju usklađenost, međunarodne organizacije (FATF i Moneyval). Standardi se preuzimaju u zakonodavstvo direktivama EU-a i pratećom regulativom, a Republika Hrvatska prema tome usklađuje svoje zakonodavstvo.

Sprječavanje pranja novca dovodi do ravnopravnih uvjeta za rad i napredak za sve, a sprječavanje financiranja terorizma do mira i prosperiteta na globalnom planu.

Nove su tehnologije izazov i za regulatore i za drugu stranu, te na njega treba primjereno odgovoriti. Uočeni obrasci pranja novca ili financiranja terorizma objavljuju se kao tipologije koje trebaju imati na umu sudionici u sve tri navedene grupe tijela. U prezentaciji će se obraditi samo neki od mnogih primjera pranja novca ili financiranja terorizma.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa