U Poreču zastupnici iz Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta

0
Ivan Jakovčić, Valter Flego i Loris Peršurić
Ivan Jakovčić, Valter Flego i Loris Peršurić

U Istarskoj sabornici u Poreču 21. rujna okupili su se zastupnici iz Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta, među kojima su bili i predsjednik Odbora za poljoprivredu EP-a Czeslaw Adam Siekierski te koordinatori AGRI odbora Albert Dess i Ulrike Muller kao i AGRI savjetnici i sekretarijat. Zastupnik IDS-a Ivan Jakovčić zajedno je s istarskim županom Valterom Flegom, gradonačelnikom Poreča Lorisom Peršurićem te predstavnicom Instituta za poljoprivredu i turizam Anitom Pilat Peršurić i direktorom Turističke zajednice Istarske županije Denisom Ivoševićem upoznao prisutne s realnim uspjesima istarske poljoprivrede i poljoprivrednom politikom Istre te su razmijenili iskustva i savjete u kontekstu poljoprivrednih izazova u Europi.

- Upoznali smo ih s malim i velikim proizvođačima, ali najvažnije s uspješnima. Trebamo ulagati u poljoprivredu i biti hrabri, ne kukati. Pokazali smo da možemo, ali sad želimo bolje – jedan od problema svakako je Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji bi trebao biti u funkciji razvoja poljoprivrede te nova pravila po kojima bi Istra zbog indeksa razvijenosti mogla ostati bez najvećeg dijela europskog novca za poljoprivredu, istaknuo je Jakovčić dodavši da „nije u redu da se najbolji penaliziraju, treba onda uvesti i kriterij uspjeha. Molim kolege zastupnike da mi u narednim mjesecima pomognu i podrže me u mojoj poljoprivrednoj borbi“.

Gradonačelnik Loris Peršurić kazao je da Poreč vodi veliku brigu o poljoprivredi. - Sretni smo što na Poreštini imamo izuzetno plodno tlo i povoljnu klimu, naši se građani rado bave poljoprivredom i daju proizvode vrhunske kvalitete, posebice vina i ulja. Župan Valter Flego osvrnuo se na izvrsnu suradnju gradova i županije kazavši da je „u Istri kao najrazvijenijoj regiji u zemlji, poljoprivreda zastupljena u svih deset gradova i svim općinama“.

- Srednja poljoprivredna škola, Institut za poljoprivredu i turizam, odsjek za poljoprivredu u Županiji, Agencija za ruralni razvoj Istre i naša posebnost – Fond za razvoj poljoprivrede, to su institucije koje nam uvelike pomažu u razvoju i poljoprivrednom napretku, naveo je Flego te dodao da je „aktivna zaštita izvornosti naših autohtonih proizvoda ne samo na razini Hrvatske, već cijele Europske unije jedan od prioriteta u poljoprivredi, kao i osnivanje Centara za maslinarstvo, tartufarstvo i stočarsku proizvodnju“.

Direktor Turističke zajednice IŽ Denis Ivošević istaknuo je kako je razvoj turizma od samih početaka bio u strogom dosluhu s poljoprivredom. – Istra je i uspješna gourmet destinacija s oko 900 objekata u ugostiteljstvu, a u suradnji sa Županijom postali smo i prepoznatljiva vinska destinacija, sa 7 vinskih cesti i 134 vinska proizvođača, kazao je Ivošević. Rad i postignuća porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam predstavila je Anita Pilat Peršurić, istaknuvši sinergiju poljoprivrede, turizma i politike kao jednu od formula velikog uspjeha.

Belgijski zastupnik Marc Tarabella kazao je da diljem Europe mladi u ruralnim krajevima nemaju mogućnosti za obrazovanje i rad pa odlaze, zbiva se depopulacija ruralnih područja, ali ovdje u Istri to nije slučaj. – U 20 godina postali ste najrazvijenija regija u zemlji, regija gdje mladi mogu učiti, stvarati i napredovati, i iznimno sam sretan što sam imao priliku upoznati se s takvim primjerom.

Koordinator za AGRI odbor, Bavarac Albert Dess poručio je da „u Istri, kao ni u Bavarskoj, ne čekate da netko drugi nešto napravi, već samo uzmete stvar u svoje ruke i napravite što treba. Ljudi marljivo rade i Istra je zasluženo najrazvijenija regija u Hrvatskoj, a vjerujem uskoro i mnogo šire. Koordinatorica za AGRI odbor Ulrike Muller također je pohvalila marljivost istarskih ljudi, a cijelu Istru nazvala hvale vrijednim primjerom, dok se Lidia Senra Rodriguez iz Španjolske osvrnula na bitnu ulogu mladih u poljoprivredi i njihov interes za obrazovanjem i radom u ovoj djelatnosti. Slovenski zastupnik Franc Bogovič kazao je da posebice oduševljava ruralni razvoj Istre te da je nemoguće doći u Istru i ne primijetiti koliko se razvila i napredovala u dva desetljeća.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu EP-a Czeslaw Adam Siekierski prvi je put posjetio Hrvatsku prije tri godine kada se upoznao s iskorištavanjem poljoprivrednih potencijala, a danas je upozorio na problem vode s kojima se suočavaju određene zemlje. – Za samo jednu šalicu kave potrebno je 120 litara vode u cjelokupnoj proizvodnji i drago mi je vidjeti da Istra toliko ulaže u infrastrukturu i navodnjavanje te da nemate problema u ovom području, kazao je Siekierski zahvalivši potom Jakovčiću na njegovom angažmanu u radu poljoprivrednog odbora u Parlamentu i izvrsnoj suradnji te upoznavanju s Istrom, njenim vrhunskim proizvodima i poljoprivrednom politikom.

Na kraju, župan Flego svima se zahvalio na lijepim riječima o Istri kazavši da kada dolazi od strane europskih poljoprivrednih stručnjaka, to je još jedan pokazatelj da je Istra na pravom putu, a domaćin Ivan Jakovčić izrazio je sreću što su njegovi kolege iz Parlamenta dva dana proveli u Istri, probali istarska jela i kušali naša vina te podijelili s nama svoja zavidna iskustva za daljnji razvoj poljoprivrede u Istri i Hrvatskoj.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa