U Bujama otvoren Festival istrovenetskog narječja

0
Kostimirane karnevalske grupe
Kostimirane karnevalske grupe

U Bujama je 7. lipnja svečano otvoren 6. Festival istrovenetskog narječja. Riječ je o vrlo specifičnom i hvalevrijednom projektu s fokusom na istrovenetskom narječju koji predstavlja izvedenicu venetskog narječja kojeg u svijetu govori preko 7 milijuna ljudi.

Istrovenetsko narječje poseban značaj ima u Bujama, pa je to jedan od razloga zašto je svečano otvorenje odražano upravo u tom gradu.

No, uvodni dio navedenog festivala započeo je još u ponedeljak, 05.lipnja na Sveučilištu J.Dobrile u Puli, gdje je prezentirana knjiga „Drio el canton“, koja predstavlja zbirku objava nedavno preminule pulske autorice Ester Sardoz Barlessi.

Razlog što se prezentacija knjige našla u programu Festivala, jest što je pisana na istrovenetskom narječju.

Prezentaciju su vodili Eliana Moscarda Mirković, predstojnica Odsjeka za talijanske studije, Maurizio Tremul predsjednik IO Talijanske Unije, Elis Deghenghi Olujić, redovni profesor Talijanskog jezika i Marianna Jelicich Buić, voditeljica odjela za kulturu u OI Talijanske Unije i direktorica Festivala istrovenetskog narječja.

Slijedećeg dana, 06. lipnja u Zajednici Talijana Buje održan je vrlo zanimljiv Retrofestival u režiji TV Koper – Capodistria, na kojemu su publici prezentirane uspomene prethodnih izdanja Festivala u video formatu. Glavnu riječ su imale Monika Bertok, urednica kulturno i zabavnog programa, te Martina Vocci, novinarka navedenog medija.

Raspravljalo se i o važnosti narječja na našem području, kroz zanimljive inserte koji su dočarali svakodnevicu lokalnog stanovništva u kojoj istroventsko narječje je igralo i igra bitnu ulogu.

Raspravi se pridružila i Dorina Brežan, autorica pojedinih pjesama koje su kasnije izvedene od  kantautora Enza Horvatina i gosta Primoža Grašića u sklopu njihovoga koncerta.

07.06 na dan Svečanog otvorenja u jutarnjim satima, Alessandro Mocellin iz Akademije „de la lengua Veneta“ održao je interaktivnu prezentaciju i jezičnu radionicu učenicima TSŠ „Leonardo da Vinci“ Buje.

Bilo je rječi o venetskom i istroventskom narječju, te o njihovom nastanku i rasprostranjenosti. Ujedno, to je bila prilika i za čuti mnoge zanimljivosti koje nisu toliko poznate javnosti, kao npr. da riječ „ciao“ potječe od venetskog, a danas se koristi u čak 40 zemalja diljem svijeta.

U 18 sati istoga dana na trgu J.B. Tita u Bujama, svečano je otvoren Festival uz neizostavni mimohod i podizanje zastave uz nazočnost limene glazbe i karnevalske grupe Zajednice Talijana Buje, te kostimirane grupe „Al tempo di Tartini“ Zajednice Talijana iz Pirana, a za još veći doživljaj pobrinula se muzička grupa “Contrada della cerva” iz Noale (Venezia) koja je ujedni priredila pravi spektakl sa zastavama.

Uslijedila je humoristična predstava „Su e ∫o pel palco – prvi čin“  koja se odvija u tri djela tokom tri večeri i koja će imati preko 100 učesnika s ukupno 5 sati programa (ZT Materada, ZT Brtonigla – 2 grupe, mladi i odrasli, ZT Savudrija – 3 grupe, adultiodrasli mladi i djeca, ZT Tar, ZT Galižana, CI Poreč, ZT “Pasquale Besenghi degli Ughi” Izola, zt Rijeka – 2 grupe, ZT Kopar, ZT Vodnjan, ZT Buje, ZT Piran i ZT “Fulvio Tomizza” Umag – 3 gruppe).

Publika se zabavljala i uživala i u predstavama do kasnih večernjih sati.

Ono što slijedi u narednim danima je nastavak festivala sve do subote navečer uz izuzetno bogat program koji će se odvijati na području Buja, Kopra i Milja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa