HEP: Ne znamo kolika je šteta, ni kad će elektrana proraditi

0
Foto: čitatelj
Foto: čitatelj

Nakon požara u Termoelektrani Plomin 1, čije su posljedice prema tvrdnjama očevidaca takve da je upitno hoće li elektrana ponovno raditi, više informacija pokušali smo doznati od HEP-a, koji nam je u odgovoru priznao da ni oni sami trenutno ne znaju što će biti s tim pogonom, koji je u funkciji gotovo 50-ak godina i koji je bio predviđen za zatvaranje. HEP u svom odgovoru razlikuje termine kao što su „sanacija“ i „potpuna sanacija“, te se kaže da će se potonja „moći napraviti“, ali ne i da će se doista napraviti.

„Kad se prostor zahvaćen požarom u Termoelektrani Plomin 1 ohladi, obavit će se njegovo čišćenje, odnosno sanacija. Tek nakon toga moći će se istražiti uzrok požara, napraviti procjena štete i izraditi plan potpune sanacije. Prije toga se ne može predvidjeti vrijeme ponovnog početka pogona TE Plomin 1“, glasi odgovor HEP-a na naše pitanje hoće li se ponovno pokretati ta elektrana. U tvrtki također ističu da TE Plomin 2 nije pretrpjela štetu od požara. Novo svjetlo na događaje u Plominu bacilo je i priopćenje Zelene akcije, koja tvrdi da nitko u javnosti zapravo ne zna do kad TE Plomin zakonski može raditi.

Plomin 1, tvrde u toj ekološkoj organizaciji, u funkciji je 47 godina i već je odavno trebao otići u dekomisiju. Prije nekoliko godina napravljena je određena modernizacija zbog čega je HEP dobio dozvolu za privremeni nastavak rada. „Međutim, nevjerojatno je da javnosti nije poznat točan datum do kada Plomin 1 ima dozvolu za rad, jer je u službenom dokumentu Ministarstva okoliša godina dekomisije cenzurirana (Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za TE Plomin 1, 38. str.). Jučerašnji incident pokazuje da se s definitivnim zatvaranjem ove stare TE ne smije više čekati“, navela je ta organizacija u svom priopćenju od 30. svibnja.

Po njihovu mišljenju, jedina strategija za nadomjestak električne energije iz Plomina 1, koju su HEP i većina Vlada u posljednjih 10 godina imali, bila je izgradnja nove termoelektrane na uvozni ugljen Plomin C. Zelena akcija i partnerske organizacije od početka su tvrdile kako su TE na ugljen tehnologija prošlosti i argumentirale da se Plomin C ne smije izgraditi zbog negativnih posljedica na okoliš i zdravlje građana, klimatskih promjena te cijene električne energije za korisnike.

"Odgovorni za hrvatsku energetsku politiku tvrdoglavo su ignorirali racionalne argumente protiv Plomina C te u tom periodu nisu ulagali gotovo nikakav napor u projekte obnovljivih izvora energije“, ustvrdili su u Zelenoj akciji. Obzirom da je Skupština Istarske županije u svom prostornom planu predvidjela Plomin C, koji je trebao zamjeniti „jedinicu“, na plin kao energent, upitno je što će se događati s plominskim elektranama. (R. S., K. S. R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa