Ministrica o smrti malog Denisa: Utvrđeni propusti, mjere nisu izrečene

0
Nada Murganić
Nada Murganić

Povodom slučaja nasilne smrti djeteta Denisa Pašića, od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, 26. svibnja 2017. godine proveden je upravni nadzor nad radom Centra za socijalnu skrb Pula, kao nadležnim centrom u konkretnom slučaju, kazala je na konferenciji za novinare 30. svibnja ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, komentirajući tragediju koja je potresla Istru i Hrvatsku.

Tijekom provođenja upravnog nadzora izvršen je uvid u svu dokumentaciju koja se odnosi na obitelj Rojnić i Pašić, obavljen je razgovor sa svim stručnim radnicima koji su bili uključeni u rad na navedenim predmetima ili su na bilo koji način bili u kontaktu sa obitelji.

Provedenim upravnim nadzorom utvrđeni su propusti u radu i postupanju stručnih radnika u procjeni rizičnog ponašanja majke Chiare Pašić te u vezi s tim nepravovremenog poduzimanja mjera za zaštitu djeteta. Nadalje, utvrđene su nepravilnosti u primjeni mjera obiteljsko pravne zaštite prema oba djeteta Chiare Pašić. "Međutim, važno je napomenuti da Centar za socijalnu skrb Pula nije zaprimio niti jednu prijavu šire obitelji, građana ili institucija kojima bi se ukazivalo na neprimjereno ponašanje majke u odnosu na dijete. Slijedom navedenog, Ministarstvo će naložiti ravnatelju Centra za socijalnu skrb Pula utvrđivanje odgovornosti stručnih radnika Centra koji su bili uključeni u navedene postupke. Istovremeno, Ministarstvo će naložiti i upravnom vijeću Centra utvrđivanje odgovornosti ravnatelja Centra", rekla je ministrica te nastavila:

"Smatramo potrebnim istaći da je u trenutku davanja ove izjave u tijeku provođenje i inspekcijskog nadzora Ministarstva u Domu za odgoj djece i mladeži Pula, koji je započeo jučer i tek provedenim inspekcijskim nadzorom Ministarstvo će dobiti kompletnu sliku o svim činjenicama i okolnostima bitnima za ovaj slučaj. Ministarstvo izražava žaljenje zbog događaja koji je potresao cijelu Hrvatsku, posebno imajući u vidu da nam je zaštita djece, kao jedne od najosjetljivijih kategorija u ovom društvu od primarnog interesa. Utvrđeni propusti ukazuju na potrebu preispitivanja organizacije i načina  rada u centrima za socijalnu skrb, odnosno uspostavu nove organizacije u kojoj će obitelj u problemu biti sagledana u cjelini". 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa