hdlui u puli

U petak se otvara izložba radova Vinka Šaine

0

Samostalna izložba radova labinskog slikara Vinka Šaine "Kora zemlje" otvara se u petak, 10. svibnja, u 19 sati, u galeriji HDLU-a Istre u Puli.

 

"Svoj umjetnički put labinski slikar Vinko Šaina uporno je i postupno, bez velikih odstupanja, gradio gestom, bojom i svjetlom koji su ispleli specifičnu i bajkovitu posvetu prirodi. Taj je put prvenstveno obilježio pejzaž, koji je bio i ostao dominantnom slikarevom odrednicom te je oduvijek zauzimao krucijalno mjesto u autorovom stvaralaštvu. Premda je pejzaž konstanta Vinkovog slikarstva gotovo pola stoljeća, nikako ga ne možemo svrstati i navoditi kao slikara krajolika jer mu on prvenstveno služi kao nepresušni izvor nadahnuća i polazišna odrednica za slikarske eksperimente. Sada već davne 1981. godine, u razgovoru s Gorkom Ostojić Cvajner, Šaina je izjavio: „Sve je u stvari otpočelo nakon puta u Normandiju avionom. Bio sam duboko potresen doživljajem zemljine strukture. Nisam ga htio snimati, znajući da se takav prizor istinski može samo doživjeti i duboko pohraniti u sebi i kasnije ga na neki način transponirati u slikarstvo. Možda je taj doživljaj bio podsvjesna odrednica mojeg slikarstva, taj čaroban prizor, bjelina stijenja prošaranog gustom i zagasitom bojom šuma, prozračnost i raskošna boja mora", napisao je o autoru povjesničar umjetnosti Mladen Lučić.

O izložbi veli da je riječ o pejzažu, o onom što izvire i koji definira zemlja, o onom kakvog možemo vidjeti na slikama realističkih i impresionističkih francuskih slikara koji su slikali Normandiju, a koji je Vinko iz aviona ugledao i prigrlio onim davnim  letom. "Krug je zatvoren. Svojim, dosad najzrelijim, slikarskim ciklusom Vinko je doživljaj Normandije, dopunivši ga istarskim iskustvima, vratio na njegovo izvorište. Šaina sada više nije znatiželjni sanjar, već iskusni majstor koji je suvereno, na najbolji mogući način, svoju dugogodišnju slikarsku Odiseju zaokružio te zaplovio normandijskom pučinom tražeći nove horizonte", veli Lučić.

Vinko Šaina rođen je 1953. u Puli. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Splitu na Odjelu grafike 1972. Član je HDLU-a Zagreb i HDLU-a Istre.Od 1971. godine izlagao je na pedesetak samostalnih izložbi. 

Osim slikarstvom, bavi se galerijskom djelatnošću od 1986., a 1993. u restauriranom spomeniku kulture, Crkvi gospe Karmelske utemeljio je Galeriju Alvona.

Dužnost predsjednika HDLU-a Istre obnašao je u razdoblju od 1996. do 1999. Status samostalnog umjetnika ostvario je 1997. te postaje članom HZSU-a sve od odlaska u mirovinu 2006. godine. O njegovom radu u produkciji HRT-a 2009. godine snimljen je dokumentarni film „Sliko-slikopisi Šaina",  kojim je prenesena na ekran topla priča o autoru koji je život posvetio umjetnosti i ljudima. Likovna monografija „Vinko Šaina - slikar svjetla", autora dr. sc. Berislava Valušeka i prof. Roberta Tessaria, promovirana je u rujnu 2017. uz monografsku izložbu postavljenu u Narodnom muzeju Labin, Gradskoj galeriji Labin, Galeriji Alvona i Galeriji Negri.

Njegova djela nalaze se u brojnim muzejsko-galerijskim ustanovama i privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu te je za svoj rad višestruko nagrađivan. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa