Obilježena 102. obljetnica istarskog egzodusa

0
Goran Buić i Marko Ravnić vode komemoraciju kod spomenika istarskom egzodusu
Goran Buić i Marko Ravnić vode komemoraciju kod spomenika istarskom egzodusu

Na predjelu Libora, granici općina Medulin i Ližnjan, a u povodu sto i druge obljetnice egzodusa stanovništva južne Istre, načelnik Općine Medulin Goran Buić i Općine Ližnjan Marko Ravnić uz učenike OŠ dr. Mate Demarina iz Medulina i PŠ Ližnjan te ravnateljica škole Dragicu Dorić 18. svibnja položili su cvijeća i zapalili svijeće kod spomenika Istarskom Egzodusu obilježivši tako 102. obljetnicu ovog događaja.

Istarski egzodus u prvom svjetskom ratu još je uvijek za širu javnost relativno nepoznat događaj, unatoč dvjema odličnim publikacijama koje su izdane u zadnjih nekoliko godina, na čemu se načelnik Buić ovom prigodom zahvalio povjesničaru Andreju Baderu.

Načelnik Goran Buić prisjetio se logora u kojem je u godinama Velikog rata bilo internirano petnaest tisuća Hrvata iz južne Istre i gdje ih je umrlo više od pet tisuća, većinom djece. U tom su logoru bili smješteni i Medulinci i Ližnanjci, a Buić je posvjedočio kako su dio velikog egzodusa bili i njegovi baka i djed, koji je rođen upravo u Gmündu.

O Gmündu i njegovim logorašima govorio je i načelnik Općine Ližnjan Marko Ravnić, čiji je djed kao malo dijete od tri - četiri godine sa svojom obitelji bio smješten u Gmündu, odakle se na sreću uspio vratiti i kasnije svjedočiti o događajima iz svog ranog djetinjstva provedenoga u dalekim krajevima.

Načelnici Buić i Ravnić ponovili su i ovom prilikom odlučnost obje Općine o ideji dodatnog uređenja površine oko spomenika, u cilju još bolje valorizacije Spomenika Egzodusu.

Prisutnima se obratila i ravnateljica OŠ dr. Mate Demarina Dragica Dorić, čija je baka također bila u Egzodusu kao malo dijete i potom se vratila u svoj rodni kraj, naglasivši svojim učenicima sve razloge zbog čega je važno čuvati memoriju na ove tragične povijesne događaje.

Na kraju susreta, prisutni su kod spomenika položili cvijeće i zapalili svijeće te minutom šutnje odali počast svim nevinim životima sumještana koji se iz velikog Ezgodusa tijekom I. svjetskog rata nisu vratili svojim domovima. (Napisao i snimio Mario Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa