Jakovčić: Rijeku Savu moramo zaštititi i iskoristiti njezine potencijale

0
Na seminaru o Bijeloj knjizi rijeke Save
Na seminaru o Bijeloj knjizi rijeke Save

Zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE), kao suorganizator seminara na kojem je u Europskom parlamentu predstavljena Bijela knjiga rijeke Save, istaknuo je 28. ožujka da Strategija EU-a za Jadransko-jonsku regiju daje mogućnost realizacije projekata zaštite i razvoja područja uz sliv te rijeke.

„Zaštita i eksploatacija resursa rijeke Save tipičan je primjer područja u kojem makroregionalne strategije EU-a mogu i moraju pokazati svoju punu učinkovitost. Zemlje kojima protječe rijeka Sava obuhvaća Dunavska strategija EU, ali i Strategija EU za jadransku i jonsku makroregiju. To znači da mi već imamo uspostavljeni mehanizam kojim se, na kvalitetan način, mogu poticati i financirati mnogobrojni projekti u području zaštite okoliša, turizma, transporta i energetske infrastrukture.”

Kao glavni izvjestitelj Europskog parlamenta za Jadransko-jonsku makroregiju Jakovčić je pozvao sudionike seminara, ali i državne, regionalne i lokalne vlasti zemalja uz rijeku Savu da predlože projekte očuvanja i razvoja tog područja. Ti projekti moraju biti u prijateljstvu s okolišem i tako doprinijeti zadovoljstvu građana koji žive uz rijeku Savu, rekao je Jakovčić.

Slovenski zastupnik Igor Šoltes (Zeleni), koji je, zajedno s Jakovčićem, inicirao seminar o zaštiti i razvoju područja uz rijeku Savu, naglasio je da projekti korištenja energetskih potencijala rijeke moraju biti usklađeni s najvišim standardima zaštite okoliša. „Uz adekvatnu brigu o zaštiti okoliša rijeka Sava može postati i turistički atraktivna, za što su zainteresirane i Slovenija i Hrvatska”, kaže Šoltes.

Iris Beneš, voditeljica Brodskog ekološkog društva ukazala je na ekološki značaj jedinstvenog riječnog sistema Save, kao i na prijetnje s kojima se suočava. Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode iznio je prijedloge o tome kako se zaštita od poplava može poboljšati i Sava sačuvati kao rijeka od životnog značaja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa