žminj

Zbog stalnog porasta broja učenika nužna dogradnja škole

0
Radni sastanak u Općini Žminj
Radni sastanak u Općini Žminj

Na poziv načelnika općine Marka Križmana u Žminju je 16. ožujka održan radni sastanak s istarskim županom Valterom Flegom. Sastanku su prisustvovali i pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan, opunomoćenik župana Valerio Drandić, ravnateljica OŠ Vladimira Gortana Žminj Miranda Damijanić Roce te pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Kristijan Benčić.

Središnja tema sastanka bila je nužnost dogradnje OŠ Vladimira Gortana u Žminju jer općina bilježi konstantan porast učenika iz godine u godinu te je nužna dogradnja s ciljem omogućavanja jednosmjenske nastave za sve njezine učenike.

Načelnik Krizman izvijestio je župana Flega kako će se izmjenama prostornog plana Općine Žminj omogućiti nadogradnja postojeće osnovne škole i izgradnje nove dvorane. Novi prostorni plan biti će usvojen na slijedećoj sjednici Općinskog vijeća.

Župan Flego podržao je nastojanja Općine Žminj te je naglasio kako se trebaju učiniti svi potrebni napori da se osigura dogradnja osnovne škole.

„Od početka mog mandata jedan od prioriteta smatram upravo daljnja ulaganja u školstvo u Istarskoj županiji kako bi postigli jednosmjensku nastavu u svim školama“, izjavio je istarski župan.

Između Županije i Općine Žminj dogovorena je suradnja na projektu dogradnje škole, odnosno u glavnoj izvedbenoj fazi, budući da je idejni projekt ranije napravljen.

Ulaganja u poduzetničku zonu

Tijekom održanog sastanka, načelnik Križman je izvijestio istarskog župana o tome što je učinjeno u proteklih tri i pol godine na području Općine, s posebnim naglaskom na stabilizaciju općinskog proračuna. Od najznačajnijih projekata izdvojio je infrastrukturna ulaganja u zonu, vrijednu 2,2 milijuna kuna. Općina Žminj je od Ministarstva gospodarstva dobila bespovratna sredstva za izgradnju infrastrukture Zone u vrijednosti polovice investicije te je izradila svu potrebnu dokumentaciju nakon što je prethodno riješeno pitanje vlasništva zemljišta.

Žminj je po položaju i prometnicama oduvijek središte Istre, istaknuo je načelnik Križman, dodavši kako su napori bili usmjereni upravo zato na izgradnju kvalitetnije cestovne infrastrukture. Istaknuo je izgradnju kružnog toka vrijednog 1,5 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo unutarnjih poslova uložilo 1,2 milijuna kuna. „Općina je uspjela za značajne projekte za njezin razvoj osigurati sredstva iz vanjskih izvora financiranja i to smatramo velikim uspjehom“, naglasio je žminjski načelnik.

Izgradnja novog dječjeg vrtića

Vezano za projekt izgradnje novog dječjeg vrtića na lokaciji Lukovica, načelnik Križman je istaknuo kako je glavni projekt za vrtić napravljen te se trenutno čeka građevinska dozvola, a namjera je kandidirati ga na europski Fond za ruralni razvoj. Novi će vrtić imati kapacitet za 160 polaznika uz mogućnost proširenja za još 60 polaznika čime će se  obuhvatiti sve potrebe roditelja za skrbi nad predškolskom djecom na području općine.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SERVIR / KA - SERVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

RADNIK/ICA NA SPORTU

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

VOZAČ/VOZAČICA TRANSFERA / TRANSFER DRIVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA