Istarski hoteli puni, ali gosti iz njih očito ne izlaze (anketa)

0
Sama statistika nije realni pokazatelj uspješnosti sezone
Sama statistika nije realni pokazatelj uspješnosti sezone

Prema svim iskazanim pokazateljima, ovogodišnja turistička sezona krenula je uspješno, a očekuju se rezultati slični ili čak bolji od prošlogodišnjih. Podaci o broju ostvarenih noćenja u predsezoni uglavnom bilježe rast u odnosu na prošlogodišnje brojke.

Postoji uzrečica kako je statistika točan izračun netočnih podataka, a izgleda da je i u ovom slučaju tako. Naime, iako je moguće da je broj noćenja jednak ili veći prošlogodišnjem, takvi podaci ne prikazuju i realnu uspješnost turističke sezone.

Iz razgovora s nekoliko turističkih djelatnika, odnosno poduzetnika, koji se ne bave iznajmljivanjem smještaja, već su vlasnici ugostiteljskih objekata ili pak nude neke druge sadržaje za turiste, turistička sezona do sada pokazuje puno lošije rezultate od prošlogodišnjih.

Turista možda ima više, ali onih koji izlaze iz hotela i koji su voljni potrošiti svoj novac izvan hotela, ima manje. Vlasnici porečkih restorana žale se na puno manji promet, rovinjski zabavni centar Monvi također potvrđuje da je broj turista manji, odnosno da je vanpansionska potrošnja manja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Je li rezultat tome svjetska kriza, odosno recesija, kriza turizma ili pak previsoke cijene istarskih ugostitelja, siromašna ponuda, svi ovi parametri zajedno ili pak nešto treće? Svoje mišljenje možete izraziti u anketi i komentarima. (Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa