VODNJAN

Izdan kalendar i godišnjak poljoprivrdnih radova

0
Narodni trg u Vodnjanu
Narodni trg u Vodnjanu

Grad Vodnjan i Udruga Agroturist već 15 godina izdaju vrlo zanimljiv i koristan kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova koji je informativnog i edukativnog karaktera od važnosti prvenstveno za poljoprivrednike.

Gradonačelnik Klaudio Vitasović izrazio je zadovoljstvo što je i ove godine kalendar vrlo važno štivo za poljoprivrednike i za sve one koje vole zanimljivosti, tradiciju i gastronomiju.

„Kalendar se potvrdio kao vrlo interesantan tekst, materijal, koji uz prekrasne slike Vodnjanštine postaje svojevrstan promotor kulture i turističkog potencijala. Promovira također i jedan zdravi život, daje savjete za poljoprivrednike te sve one koje vole živjeti u skladu s prirodom“ dodao je Vitasović. U kalendaru se nalaze precizne informacije koje opisuju detaljno radove oko pojedinih poljoprivrednih kultura ovisno o godišnjem dobu i vremenu te brojni gastronomski recepti na bazi autohtonih namirnica. On definitivno ima  vrlo važan edukativni karakter i svaku je godinu sve kvalitetniji,“ zaključio je Vitasović.

Urednica Kalendara, Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, voditeljica stručne službe u udruzi„Agroturist“, istaknula je da su u Kalendaru i godišnjaku poljoprivrednih radova za 2017. godinu prvenstveno prisutne aktualnosti, teme i informacije koje su vezane uz poljoprivredu. Hlevnjak Pastrovicchio naglasila je da je konstantna edukacija poljoprivrednika prioritet i zadatak Udruge „Agroturist“ te da se više podataka i informacija od važnosti za poljoprivrednike može dobiti i u Udruzi koja je cijelu godinu na raspolaganju poljoprivrednicima.

Radove u masliniku po mjesecima opisao je Edi Družetić, u vinogradu i podrumu Tomislav Plavša i Franko Raguž, u povrtnjaku i cvjetnjaku Dubravka Orlić Bašlin, u gastro dijelu ispisani su tradicionalni recepti, a o svecima je pisao vlč. Marijan Jelenić. Za prijevod i lekturu bila je zadužena tvrtka Atinianum d.o.o., a fotografije u Kalendaru su autora Danila Dragosavca, Dine Žufić ,Mire Horn i urednice. Oblikovanje Kalendara potpisuje MOD d.o.o. čiji predstavnici ističu da je naslovnica kalendara „Ulje na platnu„ jer za njih postignuti uspjeh maslinara predstavlja remek djelo.

Njihov napredak i trud doveli su kvalitetu maslinovog ulja na ekstra razinu svjetskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Ističu rubriku zanimljivosti koja proširuje gledište ocjenjivanja i distribucije ekstra djevičanskih maslinovih ulja primjerom manifestacija, degustacija i prodaje na kućnom pragu ili vrlo uspješnim  kušaonama i „butigama“ od ulja koje se nalaze po cijelom Vodnjanu.

U Kalendaru se opisuje i primjer aktualne proizvodnje smilja za koju Agroturist potiče udruživanje te učenje kroz rad projekta „Od sjemena do tanjura“ – Didaktička farma OŠ-SE Vodnjan-Dignano kojeg provodi Udruga ISTARSKO-Ekomuzej iz Vodnjana u partnerstvu s udrugama Informo, Agroturist, Lijepa naša, Gradom Vodnjanom i Istarskom županijom.

Kalendar se može kupiti od 23. prosinca,u Turističkoj zajednici Grada Vodnjana, Narodni trg 10, po cijeni od 35 kuna.

Ovim tradicionalnim štivom za poljoprivrednike i sve ostale Grad Vodnjan-Dignano i Udruga Agroturist žele poželjeti čestit Božić i sretnu Novu 2017. godinu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa