Svečano otvoren vodovod u Pazu, općini nove razvojne mogućnosti

0
Mladen Nežić i Emil Daus
Mladen Nežić i Emil Daus

Otvaranjem slavine i zajedničkim ispijanjem čaše vode načelnik Cerovlja Emil Daus i Mladen Nežić, direktor Istarskog vodovoda Buzet svečano su 14. prosinca otvorili vodovodni ogranak „Paz II i III faza“. Time je gotovo u potpunosti dovršena gradnja tog ogranka, započeta uz pomoć EU fondova početkom godine.

„Voda je život, ne treba posebno objašnjavati što ona znači za ovaj kraj. Zadovoljni smo što smo ovime ostvarili naš zacrtani cilj i postigli 90-postotnu pokrivenost općine vodovodnom mrežom. Nadam se da ćemo se iduće godine, s priključenjem Zajerci i Križmani, još više približiti županijskom prosjeku“, kazao je Daus.

Vodovod će, kako je rekao, doprinijeti razvoju i spriječavanju iseljavanja u veće centre, olakšat će razvoj turizma, napose onog kvalitetnog, koji će valorizirati ovdašnje srednjovjekovne kaštele. „Šteta što se ovakav vodovod nije mogao izgraditi prije trideset godina, ali nikad nije kasno“, zaključio je Daus.

Zadovoljstvo dovršetkom projekta izrazio je i Nežić, koji je naglasio da je ogranak „Paz II i III faza“ najveći pojedinačni dio projekta s dužinom većom od deset kilometara. Paz je bilo jedino naseljeno područje s više od 50 stanovnika koje nije bilo priključeno na sustav javne vodoopskrbe. Njegovom izgradnjom, rekao je, omogućit će se priključenje 120 stanovnika, odnosno 50-ak novih priključaka za domaćinstva te više desetaka priključaka za poljoprivredu, turizam, te ostale privredne djelatnosti.

„Kada smo u travnju ove godine otvorili radove na ovom projektu, gotovo nitko nije vjerovao, pa čak ni moji najbliži suradnici, da u tako kratkom vremenu možemo ralizirati ovako veliki projekt. Međutim, sada pri samom kraju godine možemo biti zadovoljni i ponosni jer će projekat biti u cijelosti gotov i to zahvaljujući izuzetnom trudu mojih suradnika, kao i svih drugih sudionika u realizaciji. Posebno bih pohvalio izvođače radova na profesionalnom pristupu kod izvođenja radova", rekao je Nežić. Istakuo je i izuzetno dobru suradnju s nadležnim ministarstvom i Hrvatskim vodama kao posredničkim tijelima, ali s jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

„Realizacijom ovog, ali i drugih projekata dokazali smo da smo odgovorni i sposobni u povlačenju EU sredstava. Samo u ovoj godini iz raznih smo fondova povukli oko 25 milijuna kuna, ali velika očekivanja imamo i u 2017. godini“, rekao je Nežić i zaključio da, iako pokrivenost stanovništva vodom na njihovom području iznosi visokih 99,7 posto, neće stati, već će se i dalje graditi novi vodoopskrbni objekti.

Podsjetio je i da su troškovi projekta, čiji je puni naziv „Rekonstrukcija i izgradnja dijela vodoopskrbnog područja Istra“, iznosili 23,3 milijuna kuna, od čega su sredstva EU-a do 16 milijuna, Hrvatskih voda oko pet milijuna, a vlastita sredstva 2,3 milijuna kuna. EU sredstva su dodijeljena iz Kohezijskog fonda, nakon poziva Ministarstva poljoprivrede za dostavu ponuda. Ukupna je vrijednost projekta 31 milijun kuna.

Nakon provedene javne nabave kao najpovoljnija ponuda za izvođenje radova odabrana je ona koparskog Grafista. Stručni nadzor obavlja zajednica ponuditelja Hydro-ekspert i Flum-ing iz Rijeke. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa