Pula i Pazin među najštedljivijim gradovima u Hrvatskoj

0
Boris Miletić
Boris Miletić

Analizirajući sad već drugu godinu za redom izdvajanje gradova za reprezentaciju, u oči upada nekoliko gradova koji se po drugi put plasiraju u sam vrh top 10 najštedljivijih, što govori o tome da nije riječ o prisilnom rezanju zbog 'više sile', odnosno nedostatka sredstava, već o promišljenoj proračunskoj politici u kojoj su projekti i potrebe građana važnije od onih gradskih dužnosnika. Po drugu godinu za redom tu su, tako, Sisak, Pula, Pazin i Split, piše Gradonačelnik.hr.

Na trećem mjestu, baš kao i godinu ranije, ponovo je Pula, koja je pak za reprezentaciju ovaj put izdvojila gotovo identičan, desetak tisuća kuna manji iznos – 235.517 kuna, odnosno 0.09 posto proračuna (275.727.799 kn). Ovaj podatak i plasman u vrh najštedljivijih potvrda je, kaže nam gradonačelnik Boris Miletić, da je gradska uprava na dobrom putu te poticaj da nastave raditi za dobrobit svih naših sugrađana.

Miletić ističe kako je Pula već godinama prepoznata kao jedan od najštedljivijih gradova u Hrvatskoj, što redovito potvrđuje Ministarstvo financija RH, kao i sva ostala nezavisna istraživanja. 'To je rezultat dugogodišnjeg rada i našeg opredjeljenja racionalnog upravljanja gradom za što smo u konačnici i dobili povjerenje samih građana. Želio bih samo podsjetiti kako smo među prvim gradovima u Hrvatskoj objedinili postupak javne nabave i uveli lokalnu riznicu za cijelu upravu, gradska društva i ustanove zahvaljujući čemu su ostvarene uštede koje se danas mjere u desecima milijuna kuna.

Udio troškova plaća zaposlenika Grada u odnosu na izvorne prihode je ispod 11 posto proračuna, a pored toga, i prije izbijanja financijske krize informatizacijom i uvođenjem cjelovitog elektroničkog poslovanja u svakodnevni rad uprave osim ušteda, postignuta je bolja efikasnost poslovanja i zadržana je visoka razina otvorenosti rada zbog čega smo i redovito među najtransparentnijim gradovima u Hrvatskoj', kaže Boris Miletić.

Nakon Imotskog, Siska i Pule, listu top 10 najštedljivijih hrvatskih gradova čine gradovi Delnice, Pazin, Zadar, Split, Karlovac i Korčula. Kada se, pak, gleda po per capita kriteriju, najštedljiviji su se poredali nešto drugačije. Na prvom mjestu je opet Imotski, drugi Sisak, pa onda Zagreb, Zlatar, Oroslavlje, Donji Miholjac, Kaštela, Pula, Novi Marof i Đurđevac, donosi Gradonačelnik.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa