Puljanin Željko Grgorinić šampion dalmatinske izložbe maslinovih ulja

0
Željko Grgorinić (treći slijeva) s Aurorom Volarević i članovima njena OPG-a iz Mali Turini kraj Labina, čije je ulje također nagrađeno zlatom
Željko Grgorinić (treći slijeva) s Aurorom Volarević i članovima njena OPG-a iz Mali Turini kraj Labina, čije je ulje također nagrađeno zlatom

Željko Grgorinić iz Pule i Đani Lazar iz Pirovca pobjednici su ovogodišnje jednodnevne manifestacije "Dani mladog maslinova ulja u Dalmaciji". Grgorinić je pobjednik u kategoriji monosortnih ulja i ukupni šampion manifestacije, a Lazaru je pripalo drugo mjesto i titula najboljeg u kategoriji višesortnih ulja, piše Slobodna Dalmacija u prilogu "Maslina".

Slavodobitničke amfore od maslinova drva i zlatne medalje dodijeljene su im na svečanoj večeri u vodičkom hotelu "Olympia", gdje je 10. prosinca kasno u noć, uz glazbu i ples, završena ovogodišna maslinarska priredba pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva poljoprivrede i Šibensko-kninske županije.

Pobjednička ulja, Grgorinićevo monosrtno iscijeđeno je isključivo od plodova francuske sorte marokanski picholine, a Lazarovo višesortno mješavina je oblice, krvavice i još nekih, bila su, po ocjenama senzornih analitičara Udruge "Olea", najbolja među 281 prijavljenim uzorkom ulja malih proizvođača od Dubrovnika, preko Hercegovine do Istre i Slovenije, odakle je stiglo jedno ulje.

Ukupno je dodijeljeno 29 brončanih, 60 srebrnih i 130 zlatnih medalja za ulja prijavljena na šeste "Dane maslinova ulja u Dalmaciji", koje priređuje Udruga dalmatinskih uljara u suradnji s Udrugom senzornih analitičara "Olea" Šibenik, Zavodom za javno zdravstvo i Savjetodavnom službom ŠKŽ, te šibenskim ogrankom Hrvatske gospodarske komore.

U gospodarskom dijelu manifestacije sudjelovalo je više od 30 izlagača, a agronomski i drugi stručnjaci održali su nekoliko predavanja o maslinarstvu i uljarstvu. Bio je zapažen i referat o projektu "Oleum Riditinum", povezan uz danilsku kulturu i povijest šibenskoga maslinarstva.

– Uzbuđen sam, naravno, nije mala stvar pobijediti u ovolikoj konkurenciji. I dosad sam bio nagrađivan, prije dvije godine dobio sam zlatnu i srebrnu medalju – kaže prvonagrađeni Željko Grgorinić, inače član Udruge dalmatinskih vinara, koji se natječe od početka ove manifestacije.

Umirovljenik je i maslinarstvo mu je hobi, a ove je godine ubrao 6,5 tona maslina s 350 stabala, u konobu spremio 900 litara ulja, a osim francuskog picholinea, koji mu je donio pobjedu, uzgaja i talijanske sorte lećino i pendolino.

– Smatram da će najavljene rigorozne kontrole uvoznih artikala, pa tako i maslinova ulja, konačno uvesti reda na tržište i omogućiti jasnu, istinitu klasifikaciju po kvaliteti. Svi ćemo zbog toga biti zadovoljniji, i proizvođači i potrošači – kazao nam je Grgorinić, okružen čestitarima koji su strpljivo čekali da novinari obave svoje te da ovogodišnjem apsolutnom šampionu konačno stisnu ruku, piše Slobodna Dalmacija.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa