Istarski vodovod u sustav uključio i izvore Bužini i Gabrijeli

04.07.2012 - 13:14
Marijuča Nemarnik, Mladen Nežić i Laura Šuperina
Marijuča Nemarnik, Mladen Nežić i Laura Šuperina

U Buzetu je 4. srpnja, održana konferencija za medije povodom započete probne proizvodnje i crpljenja vode s izvora Bužini i Gabrijeli iz kojih će se u javni vodoopskrbni sustav početkom slijedećeg tjedna uključiti dodatne količine vode.

Konferencija za novinare, na kojoj su bili Laura Šuperina, direktorica Istarskog vodovoda, Mladen Nežić, voditelj službe razvoja i distribucije te Marijuča Nemarnik, voditeljica tehnološko-laboratorijske službe, sazvana je zato što je nakon međusobnih višemjesečnih dogovora ovim zahvatom povećana prijeko potrebna ukupna raspoloživa dnevna količina vode za potrebe Istarskog vodovoda u ovom izrazito sušnom razdoblju.

Zajedničkom investicijom u sustav su uključeni izvori Bužni i Gabrijeli
Zajedničkom investicijom u sustav su uključeni izvori Bužni i Gabrijeli
"Ovom zajedničkom investicijom Istarskog vodovoda i  Rižanskog vodovoda Koper, vrijednom 630 tisuća eura, kojom se u javni vodoopskrbni sustav ponovno uključuju izvori Bužini i Gabrijeli, još je jednom potvrđena dobra i korektna dugogodišnja suradnja između dva poslovna subjekta u vremenu kada smo suočeni s dugotrajnom sušom, koja nam se svakim danom smanjuje izdašnost izvora i raspoloživost vode za piće u akumulaciji Butoniga", rekla je direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina i dodala kako Istarski vodovod ima jedan od najsloženijih tehničko-tehnoloških sustava za distribuciju vode u Hrvatskoj, koji je uvjetovan kraškom morfologijom i konfiguracijom terena te veličinom područja koji se opskrbljuje iz sustava uz velike oscilaciije u distribuciji vode imajući u vidu sezonski karakter poslovanja, kada potrošnja vode na pojedinim područjima višestruko povećava.

Mladen Nežić: Neravnomjerno raspoređene oborine gotovo da nisu utjecale na povišenje nivoa vode u Butonigi

Mladen Nežić, u analizi trenutnog stanja i potrošnje vode, naglasio je kako je tijekom lipnja 2012. godine bilo oborina, no one su bile neravnomjerno raspoređene, pa je na području mjerne postaje Butoniga palo svega 28 mm kiše. "Količina oborina zabilježena na mjernoj stanici akumulacije Butoniga za period od početka godine do danas iznosi svega 235 l/m2, a višegodišnji prosjek iznosi preko 410 l/m2.

Mladen Nežić, voditelj službe razvoja i distribucije
Mladen Nežić, voditelj službe razvoja i distribucije
Najgore je to što je sve ovo nastavak izuzetno sušne 2011. godine, kada je palo svega 694 l/m2 što je samo 58% prosječnih količina oborina", rekao je Nežić i dodao kako te oborine gotovo da nisu utjecale na povišenje nivoa akumulacije Butoniga niti na izdašnost izvora.

"Što se tiče kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće možemo reći da uz sve aktivnosti povezivanja sustava miješanja voda različitog sustava, imamo vodu koja zadovoljava sve pokazatelje Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće i da svim potrošačima distribuiramo zdravstveno ispravnu vodu za piće", rekla je Marijuča Nemarnik, voditeljica tehnološko-laboratorijske službe.

Laura Šuperina: U srpnju neće biti poteškoća, ali vodu treba racionalno koristiti

"Činjenica da je iza nas gotovo godinu i pol dana sušnog razdoblja i da je izdašnost i raspoloživost količina vode manja u odnosu na očekivano, opravdava sve aktivnosti koje smo predvidjeli i poduzeli da predstojeću sezonu odradimo na najbezbolniji način", rekla je Šuperina i dodala kako upravo povezanost sustava Sv. Ivan-Bulaž, Bulaž-Gradole, Bulaž-Butoniga, koja je poboljšana izgradnjom cjevovoda Bulaž-Butoniga, daje mogućnost da se voda iz jednog sustava usmjerava na drugi sustav, ovisno o potrebama, odnosno većoj potrošnji što će u naredna dva mjeseca omogućiti normaliziranu distribuciju.

Laura Šuperina, direktorica Istarskog vodovoda
Laura Šuperina, direktorica Istarskog vodovoda
"Još uvijek nismo izgubili nadu da i u ovim ljetnim  mjesecima može doći do određenih oborina koje bi nam zasigurno olakšale situaciju. Naravno da usprkos svim našim nastojanjima da nam voda u špini bude uvijek dostupna  treba naglasiti  i preporučamo svim našim potrošačima da vodu treba štedjeti i maksimalno je racionalno koristiti ,što je i uostalom potvrđeno i Zaključkom  Župana Istarske županije od 19. travnja ove godine", naglasila je Šuperina.

Na pitanje o prognozama i mogućim poteškoćama u vodoopskrbi Šuperina je odgovorila kako su u prognozama oprezni jer još uvijek sve aktivnosti nisu privedene kraju, a stanje se mijenja gotovo na dnevnoj bazi te je dodala kako će u srpnju nebi trebalo biti poteškoća. No, kako je napomenula, ukoliko se nastavi dugo sušno razdoblje ipak bi moglo doći do određenih poremećaja u opskrbi vodom. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Nedavno je dovršen cjevovod Bulaž - Butoniga koji također doprinosi stabilizaciji vodoopskrbe
Nedavno je dovršen cjevovod Bulaž - Butoniga koji također doprinosi stabilizaciji vodoopskrbe

Tweet

Posljednje novosti