U četvrtak u Sv. Srcima nova izložba "Ki sit ki lačan"

04.07.2012 - 13:06
Sv. Srca
Sv. Srca

U Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca bit će u četvrtak 5. srpnja s početkom u 20.30 sati otvorena nova multimedijalna izložba „Ki sit ki lačan“ -o prehrani u Istri. Nositelj ovog zahtjevnog projekta tijekom kojeg se puno istraživalo, snimalo, kuhalo, renoviralo predmete, promišljalo... je Arheološki muzej Istre, kao koordinator svih istarskih muzeja, a to su: Zavičajni muzej Poreštine–Museo del territorio parentino, Zavičajni muzej Grada Rovinja–Museo civico della città di Rovigno, Povijesni i pomorski muzej Istre–Museo storico e navale dell'Istria, Pula–Pola, Nacionalni park Brijuni, Pododsjek za zaštitu kulturnih dobara, Narodni muzej Labin, Zavičajni muzej Buzet, Etnografski muzej Istre–Museo etnografico dell'Istria, Pazin–Pisino, Etnografski muzej Buje, Muzej Grada Umaga –Museo civico di Umago, Muzej/Museo Lapidarium, Novigrad-Cittanova, Muzej Grada Pazina te Muzej suvremene umjetnosti Istre–Museo d'arte contemporanea dell'Istria. Po prvi puta na jednom su projektu radili svi istarski muzeji, pa je za vjerovati da će i izložba u Svetim srcima biti zaista kvalitetna.

Prehrambeni identitet jedan je od najvažnijih aspekata formiranja identiteta pojedine regije, ali i svakog pojedinca. Jedemo ono što je uvjetovano geografskim posebnostima i globalnim kretanjima, ali jedemo i svoj svjetonazor. Cilj nam je da posjetitelj izložbe, prateći tijek istarske prošlosti i jela koja se pripremaju u Istri, razmišlja o svom prehrambenom identitetu. Mi samo djelomično biramo što ćemo jesti, jer su naši prehrambeni izbori uvjetovani geografskim, političkim i religijsko-medijskim okruženjem koje utječe na to hoćemo li biti siti ili lačni, na po lačni ili na po siti, uživati u manjadi ili prilagoditi se mižeriji.

Svako vrijeme ima svoj/e kulinarski/e identitet/e, a samim time stvara novu/e memoriju/e. Svaki naš zalogaj uvijek ima mrvicu umiješane prošlosti. Stalna mijena i prihvaćanje novoga (ne uvijek bez prvotnog odbijanja) i neprestana revizija staroga najvažniji je dodatak i istarske kuhinje.

Na ovoj smo izložbi pokušali odgovoriti što je bila istarska kuhinja u pojedinom povijesnom razdoblju i što se od toga uklopilo u današnje jelovnike, bilo da se radi o jelima pripremljenim u intimi doma ili o istarskoj gastronomskoj ponudi, kao sastavnome dijelu istarskoga turističkog proizvoda.

Predstavljajući prehranu na području Istre nastojali smo napraviti model prikazivanja svih regionalnih kuhinja, jer je jedino tako moguće krenuti u ozbiljno promišljanje nacionalnih i nadnacionalnih kuhinja, koje se rađaju iz regionalnih. No, bez pretenzija da postavimo standard istarske regionalne kuhinje, jer je ona sastavljena od zbira lokalnih kuhinja i često nadregionalna, napisala je u uvodu kataloga Tajana Ujčić, jedan od autora izložbe. Katolog koji prati izložbu izuzetno je zanimljiv, i bit će dobro štivo u ljetnim i zimskim mjesecima.

Autori izložbe su Mauricio Ferlin, Franko Lukež i Tajana Ujčić. Dizajn i postav izložbe potpisuje Mauricio Ferlin.

Održavanje izložbe i izdavanje publikacije omogućili su Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Odjel za kulturu Istarske županije te Croatia osiguranje, Turistička zajednica Grada Pule i Puljanka.
Medijski pokrovitelji izložbe su Glas Istre, Radio Pula, Totalni FM, Radio Maestral, Pulski.hr, TV Istra, Barkun.hr, Parentium.com, Radio Istra i Istarski.hr.
Izložba ostaje otvorena do 15. listopada i može se razgledati svakoga dana od 9 do 23 sata.

Tweet

Posljednje novosti