Susret gradonačelnika

Grad Umag kao primjer dobre prakse

0

Novi modeli suradnje gradskih vlasti i poslovne zajednice predstavljeni su i ove godine na Liderovoj konferenciji 48 sati – 8. Susret gradonačelnika i poduzetnika koja se od 23. do 25. studenog održala u Puli. U sklopu konferencije, na kojoj je bilo riječi o poreznom sustavu, energetskom planiranju razvoja grada te zbrinjavanju i gospodarenju otpada, gradonačelnik Grada Umaga pozvan je od strane organizatora da svojim primjerom sudjeluje na panel diskusiji, odnosno okruglom stolu „Želje i mogućnosti – zbrinjavanje otpada i lokalni razvoj“.

Na dinamičnom i zanimljivom okruglom stolu su, uz gadonačelnika Vilija Bassanesea, prisustvovali i Sanja Radović Josić, načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom (Ministarstvo zašite okoliša i energetike), Ljubomir Majdandžić, direktor Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, Dušan Šćulac, ŽCGO Marišćina, Ivan Jurešić, Ponikve Eko otok Krk te Dean Krušić, Voditelj grupe u odjelu za razvoju ICT proizvoda za poslovne korisnike (Hrvatski telekom d.d.).

Grad Umag, koji od 2010. godine aktivno provodi mega projekt „Umag: Smart city-Green city 2010.-2020.“ težak gotovo 400 milijuna kuna, ovogodišnji je dobitnik prestižne nagrade „Smart city award 2016 – Grad budućnosti“ u kategoriji Pametniji okoliš te je upravo slijedom navedenog pozvan kao gost i primjer dobre prakse. Gradonačelnik Bassanese je široj javnosti i nazočnima predstavio spomenuti projekt održivog razvoja Grada Umaga s posebnim naglaskom na strategiju održivog gospodarenja otpadom.

Naime, ekološka osviještenost počinje od samih kućanstava, odnosno od pravilnog razvrstavanja otpada. U tom smislu, Grad Umag i komunalno poduzeće 6.maj d.o.o. već godinama organiziraju edukativne radionice „Izdvoji s(v)e – Fai la differenza“  i programe osposobljavanja  za građane te promoviraju sustav razvrstavanja otpada na svim razinama.

Gradonačelnik je ujedno istaknuo kako je Umag  već krajem 2014. godine, uz pretovarnu stanicu, otvorio jedinu sortirnicu u Istri i prvu u Hrvatskoj, kako bi osigurao uvjete da otpad postane sirovina i bude dalje upotrebljiv, s konačnim „ZERO WASTE“ ciljem. Štoviše,  Umag je prvi i jedini grad u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji koji je potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt sanacije odlagališta otpada te tako projektom sanacije odlagališta Donji Picudo – istok postao grad primjer svim jedinicama lokalne samouprave na području Istarske i Primorsko-goranske županije.

Sudjelovanje na 8. Susretu gradonačelnika i poduzetnika predstavlja dodatnu potvrdu da se Grad Umag nalazi na samom vrhu ljestvice najuređenijih i najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Održivi razvoj, ekološki pristup, očuvanje okoliša, odgovorno gospodarenje resursima te kontinuirani razvoj komunalne infrastrukture osnovni su principi kojih se Grad Umag drži kako bi svojim sugrađanima osigurao zdravu i sigurnu sredinu za život. Biti proglašen primjerom dobre prakse, gradom budućnosti, predstavlja bitno postignuće za sve Umažanke i Umažane jer potvrđuje strategiju i viziju odgovornog upravljanja širom zajednicom.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa