crvene cipele

Pazin kaže NE nasilju nad ženama!

0
Instalacija Crvene cipele u Pazinu
Instalacija Crvene cipele u Pazinu

Interaktivnom instalacijom „Crvene cipele“, simbolom borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog na Trgu slobode u Pazinu usprkos kiši obilježen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježavanje je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Pazina u suradnji s Društvom likovnih stvaratelja Pazin s ciljem senzibiliziranja društva na problematiku nasilja nad ženama te slanja jasne poruke da se nasilje neće tolerirati ni u kakvom obliku.

Već u tjednu koji je prethodio Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, vrijedne ruke članova Društva likovnih stvaratelja Pazin, u znak borbe protiv nasilja nad ženama, počele su izrađivati veliku žensku crvenu cipelu koja je danas bila izložena na trgu. Podršku borbi protiv nasilja nad ženama dali su i građani izlaganjem svojih crvenih cipela te „Domski band“ Doma za odrasle osobe Motovun izvedbom repertoara ljubavnih pjesama.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Najčešći počinitelji obiteljskog nasilja su bračni, zatim izvanbračni te bivši supružnici, ali i sinovi žrtava, a prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova zadnjih 15 godina u Hrvatskoj je ubijeno 318 žena.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Pazina i zamjenica gradonačelnika Grada Pazina Mirjana Galant istaknula je kako je osvješćivanje javnosti o nasilju u obitelji i nasilju nad ženama jedan od bitnih aspekata u borbi protiv nasilja nad ženama, s ciljem podrške i pomoći ženama koje su izložene nasilju. Iznimno je važno da se  nasilje u obitelji i nasilje nad ženama prepozna kao ozbiljan društveni problem. Treba mijenjati  predrasude i stavove o odnosima između žena i muškaraca, a  društvo kao cjelina treba djelovati tako da spriječi nasilje u bilo kojem obliku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa