Vinar Tomaz: Slovenci su mi napisali prijavu zbog terana

0
Klaudio Tomaz (foto: Index)
Klaudio Tomaz (foto: Index)

Slovenija je 2004. godine zaštitila teran kao svoje autohtono vino i time onemogućila istarskim proizvođačima plasiranje vina sorte teran na tržištu pod tim imenom. No, budući da se teran na području Istre proizvodi već 700 godina, istarski vinari ne odustaju od proizvodnje terana, piše Index. Hrvatska predlaže Europskoj komisiji da prihvati kompromisni prijedlog i da se registriraju dva terana, slovenski i istarski, a krajnji rok za donošenje konačne odluke o teranu je 1. srpnja 2017. godine. U međuvremenu su hrvatski vinari nastavili s proizvodnjom i prezentacijom svog vina teran s kojim ne planiraju prestati iako su neki vinari već prijavljeni od strane slovenske inspekcije.

Tako je prije nekoliko tjedana na sajmu Vindel u Mariboru slovenska inspekcija prijavila istarskog vinara Klaudija Tomaza i naložila mu da sa štanda ukloni crno vino sorte terana naziva Barbarossa. U razgovoru za Index Klaudijo Tomaz rekao je da zbog ovog događaja koji mu je stvorio neugodnost i zbog čega se osjećao poniženo, više neće izlagati teran u Sloveniji. Ali ne odustaje od prodaje i izlaganja u ostalim članicama EU. Kaže i kako kaznu još nije dobio.

"Inspektorica mi je napisala prijavu i to ide kod suca za prekršaje, još ništa nisam dobio doma, ne znam ni koliku će mi kaznu poslati. Tražio sam i službeni zapisnik, no niti to nisam dobio. Došao sam tamo izlagati svoje vino na poziv jedne neprofitne udruge iz Maribora i potom je stigla inspektorica koja mi je rekla da je došla zato što me netko prijavio, a kasnije su mi slovenske kolege i rekle o kojem se to slovenskom vinaru radi. Inspektorica nema nikakve elemente za kažnjavanje jer po zakonu nisam u prekršaju. Ta sorta je međunarodna priznata i kao takvu je vodimo kroz Agenciju za plaćanje u poljoprivredi", rekao nam je Tomaz. Njemu je ovo prvo takvo neugodno iskustvo, no dodaje kako je takvih slučajeva bilo još.

"Na proljeće smo bili na festivalu malvazije u Portorožu i tamo je isto došao jedan inspektor te naredio svim hrvatskim vinarima koji su imali promo materijale s etiketom teran, da se moraju skloniti sa stolova. Mene nije strah slovenske inspekcije, no u pitanju je neugodnost i poniženje koje su mi priuštili pa definitivno dok god EK ne donese odluku o teranu, neću izlagati tu moju sortu vina. U druge države izvozim vino od sorte teran i izlagat ću ga jer je nesporno da ga smijem prodavati", rekao je Tomaz i dodao kako je nakon događaja u Mariboru primio puno poruka podrške od strane slovenskih kolega vinara, rekao je Tomaz za Index.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa