boris miletić

Odstupanjem od strateških dokumenata nećemo vratiti povjerenje u politiku

0
Boris Miletić tijekom obraćanja u Saboru
Boris Miletić tijekom obraćanja u Saboru

Nova sjednica u Hrvatskom saboru započela je Aktualnim satom gdje su zastupnici postavljali pitanja premijeru i ministrima. Saborski zastupnik i predsjednik IDS-a Boris Miletić svoje je pitanje uputio premijeru Plenkoviću:

- U više navrata ste govorili o tome, gospodine premijeru, kako vratiti vjerodostojnost i povjerenje u hrvatsku politiku i vjerujem da bi ta nastojanja svaki zastupnik trebao podržati. U ovome domu, nažalost, često možemo slušati stranačka prepucavanja, no ima primjera kada ovaj dom jednoglasno donese zakon ili određeni strateški dokument što govori o postizanju općeg konsenzusa oko nekog pitanja. Upravo je na taj način, jednoglasno i uz opći konsenzus, donesena 2013. godine Strategija razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine. Vjerujem da je ta Strategija jednoglasno usvojena zbog toga što je u njenoj izradi sudjelovala cijela turistička struka s namjerom kako bi se stvorio kvalitetan dokument o razvoju turizma, grane gospodarstva koja čini 18% ukupnog državnog BDP-a. Kako dolazim iz Istre koja generira trećinu hrvatskog turizma, mislim da mogu s punim pravom svjedočiti, a to pokazuju i službeni podaci, da su, tri godine od usvajanja Strtegije, itekako vidljivi rezultati koji se očituju kroz povećanje investicija u turizmu, povećanje zaposlenih u turističkom sektoru te kroz povećanje ukupnog turističkog prihoda. Pouzdajući se u ovaj dokument, koji je ponavljam donesen jednoglasno, naši su se turistički djelatnici zadužili kako bi ušli u nove investicije i poboljšali kvaitetu usluge, započeo je Miletić svoje pitanje premijeru Andreju Plenkoviću i nastavio:

- Pitam se čemu onda služi donošenje strateških dokumenta u Saboru kada vidimo da nismo stigli ni do pola puta u realizaciji ove Strategije, a da se prijedlogom zakonskih izmjena ide dijametralno suprotno od onog što je Strategijom predviđeno. Jasno Vam je svima, govorim o povećanju PDV-a u turizmu, završio je Miletić svoje pitanje. Premijer Plenković u svojem odgovoru zastupniku Miletiću nije dao konkretan odgovor o tome zašto se veliki dio porezne reforme radi preko leđa turističkog sektora, najkonkurentnije grane hrvatskog gospodarstva, već je odgovorio da je povećanje PDV-a na ugostiteljske usluge samo jedna od mjera porezne reforme i da je siguran da ovo zakonske izmjene neće naštetiti našem turizmu.

- Mislim da će vrijeme pokazati tko je bio u pravu, započeo je Miletić svoju repliku na premijerov odgovor i dodao:

- Mi smo predložili porezno približavanje nama konkurentnih zemlja na Mediteranu, jer ako pogledate Španjolsku, Italiju, Francusku ili Portugal vidite da nitko od tih zemalja nema više od 10% PDV-a  u turističkom sektoru. Današnja stopa PDV-a u Hrvatskoj je 13%, a ovim predloženim zakonskim izmjenama i dizanjem PDV-a u ugostiteljstvu na 25%, mi ćemo, kao zemlja, uprosječiti stopu PDV-a u turizmu na 17%. Držim da će to značiti, prije svega, smanjenje kvalitete, otpuštanje dijela radnika te da nećemo uspjeti produljiti turističku sezonu. Ja bih, gospodine premijeru, bio najsretniji kada bih bio u krivu u vezi s ovim tvrdnjama, ali me upravo turistički djelatnici uvjeravaju na gore navedene činjenice.

Miletić je naglasio kako turizam i ugostiteljstvo imaju izrazito veliki multiplikativan efekt na naše gospodarstvo i kada govorimo o turizmu i ugostiteljstvu onda moramo razmišljati i o našim proizvođačima hrane, o našim ribarima, proizvođačima maslinovog ulja i vina koji svoje proizvode mogu direktno izvoziti u našoj zemlji stranim gostima.

- Hrvatski ugostitelji osjećaju se prevarenima jer su vjerovali u ovaj visoki dom, u Strategiju razvoja turizma koja je jednoglasno donijeta u ovom domu i sada s punim pravom smatraju da su izigrani. Teško ćemo vratiti povjerenje u politiku ako na ovaj način prelazimo preko strateških dokumenta koje smo jednoglasno usvojili, završio je Miletić svoje obraćanje u Saboru.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa