Jakovčić: Rješenje za Siriju ne smije biti izvor novih sukoba

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić  na plenarnoj sjednici u Strasbourgu govorio je o stanju u Siriji. Pozvao je EU da uloži dodatne napore u pronalaženje rješenja za zaustavljanje sukoba u toj zemlji koji već predugo traju. Stradanja nevinih ljudi, civila u Siriji moraju prestati, poručio je Jakovčić. Rješenje za sirijsku krizu treba biti održivo kako to rješenje ne bi postalo izvor nekih novih sukoba u toj regiji, zaključio je Jakovčić.

“Rat u Siriji predugo traje. Slažem se sa stajalištem Visoke predstavnice Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Mogherini da Europa treba uložiti maksimalne napore u pronalaženje rješenja i zaustavljanje sukoba. EU ima kredibilitet za sudjelovanje u mirovnim pregovorima. No, stvara se dojam da nekome odgovara nestabilnost i produžavanje krize u Siriji“, kazao je Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu (ALDE-IDS).

„Ne vjerujem da će se ta regija stabilizirati ako jedna strana u sirijskom sukobu izađe kao veliki pobjednik. Održivi mir treba biti postignut što prije kako bi se zaustavila stradanja nevinih. Pozivam Visoku predstavnicu EU-a Mogherini da ne prihvati rješenje za stanje u Siriji koje bi, kako se neslužbeno najavljuje, bilo nalik rješenju za Bosnu i Hercegovinu. Ne samo zato što bi tada Sirija bila nefunkcionalna država već zato što bi to područje postalo stalan izvor novih ratnih sukoba. Jer takvih primjera na Bliskom istoku imamo svakodnevno”, zaključio je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa