Miletić pozvao na smanjivanje PDV-a u turizmu

0
Boris Miletić u Saboru
Boris Miletić u Saboru

„Smatram da ovom poreznom reformom državni proračun može možda kratkoročno imati benefite, no dugoročno će i proračun i naše gospodarstvo biti u gubitku“, stav je Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku, koji je na sjednici Sabora 15. studenog iznio predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Miletić je prisutne podsjetio da je Strategija hrvatskog turizma do 2020. godine, u Saboru jednoglasno donesena, što znači da je postignut široki konsenzus, te ih upitao „kakvu onda poruku šaljemo kad nakon svega tri godine mijenjamo zakone apsolutno suprotno od usvojene Strategije?“.

"Usvojili smo Strategiju, s njome i određena pravila, a sad ta ista pravila mijenjamo", poručio je Miletić. "Ova porezna reforma direktno utječe na jednu gospodarsku granu koja čini 18% ukupnog hrvatskog BDP-a, a o njoj se raspravlja bez da se konzultiralo ljude koji rade u turizmu i od turizma žive", istaknuo je Miletić dodavši da turizam ima višestruke učinke – „nije riječ samo o noćenjima, pansionima, ugostiteljstvu, već o multiplikativnom efektu za naše proizvođače hrane, poljoprivrednike, vinare, uljare, maslinare…“.

"Volio bih da me demantirate, kazao je u nastavku predsjednik IDS-a ministru financija Zdravku Mariću, no držim da na ovaj način jednu značajnu granu hrvatskog gospodarstva stavljamo u podređeni položaj u odnosu na konkurente destinacije. Danas, kad imamo pozitivne trendove u turizmu s povećanim brojem noćenja i značajnim investicijama, umjesto da iskoristimo takvu situaciju i još više otvorimo vrata ka investicijama u turizmu koje će nam sutra donijeti nove prihode i nova radna mjesta, mi idemo s kratkoročnom vizijom, a za par godina netko drugi će brinuti o posljedicama", istaknuo je Miletić.

U ime Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku, Miletić je ponudio konkretna rješenja kazavši: "IDS je rezultatima u turizmu pokazao da zna kako. U mandatu kada je Ministarstvo turizma vodio IDS povećana su noćenja za 25%, prihod od turizma je sa sedam milijardi eura godišnje podignut na osam milijardi eura, a u sektoru je otvoreno deset tisuća novih radnih mjesta."

"Rješenje vidim u decentralizaciji, u smanjenju PDV-a u turizmu kako bi se dodatno stimulirale investicije i zapošljavanje te proširila baza oporezivanja, a država bi imala jednake prihode i treće, ključno je staviti u funkciju državnu imovinu koja godinama zjapi prazna, kazao je Miletić te dodao: "Ne bih si dozvolio bilo kakvo povećanje poreza dok s druge strane imam iznimno veliku neiskorištenu imovinu tzv. bivše vojne zone za koje postoje pisani interesi ulagača, a koja stoji prazna. Pokušao bih sve napraviti da tu imovinu stavim u funkciju te time povećam investicije i osiguram nova radna mjesta, a povećanje poreza trebao bi biti zadnji potez. Ovo je teži put, ali dugoročno jedini ispravan", zaključio je predsjednik IDS-a Boris Miletić svoje izlaganje u Hrvatskom saboru.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa