Obilježena 65. godišnjica KUD-a Matko Brajša Rašan

0

Tradicionalnim koncertom u sklopu 13. Dana vokalne glazbe - "Brajši u spomen“ koji je 12. studenog održan  u Domu hrvatskih branitelja, svečano je proslavljen 65. rođendan KUD ''Matko Brajša Rašan'' iz Pule.

Čestitavši ovu značajnu obljetnicu pulski gradonačelnik Boris Miletić zahvalio je svim članovima kulturno-umjetničkog društva na predanom radu svih ovih godina. „Društvo može biti inspiracija mnogima i drago mi je da svojim istarskim glazbenim izričajem uveseljava ne samo žitelje Istre, već i šire“, kazao je Miletić.

Koncert su uveličali gosti iz Slovenije – Mješoviti pevski zbor ''Divača'' iz Divače a raznovrsnim programom, predstavili su se i zbor iz Ravne gore ''Gimpl''. Zatim tu je bio Mješoviti pjevački zbor ''Joakim Rakovac'' iz Poreča, folklorna grupa pomladak KUD-a ''Barban'' iz Barbana, Puhački orkestar grada Pule i domaćin manifestacije Mješoviti pjevački zbor KUD-a "Matko Brajša- Rašan" iz Pule. Kao i svake godine, svi su sudionici izveli po jednu Brajšinu skladbu te su tradicionalno otpjevali istarsku himnu ''Krasna zemljo''.

KUD "Matko Brajša-Rašan" započeo je s organizacijom programa "Brajši u spomen" u rujnu 2004.g. i susret je već prvu godinu polučio veliki uspjeh, i potvrdio ga na susretima koji su se i narednih godina održali pred prepunom dvoranom Doma hrvatskih branitelja.

Partiture svih izvedenih skladbi se kopiraju, uvezuju i poklanjaju svim sudionicima manifestacije – što doprinosi popularizaciji kako istarskih skladatelja, tako i skladatelja iz onih krajeva iz kojih dolaze gosti.

Matko Brajša Rašan utrnuo je put istarske glazbe sa zapisivanjem istarskih napjeva i cilj domaćina ove tradicionalne svečanosti, KUD-a "Matko Brajša Rašan", je sačuvati spomenutog skladatelja od zaborava.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa