Đani Fajman: Ako novi zakon prođe, domaći zakupci bit će potjerani sa sadašnjih poljoprivrednih zemljišta

30.06.2012 - 10:05
Đani Fajman
Đani Fajman

Prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu naišao je na velike kritike poljoprivrednika, ali i predstavnika lokalne samouprave, koja bi, ako Zakon u ovom obliku prođe u Saboru, bila potpuno isključena iz odlučivanja o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države.

Vijećnicima i poljopriprednicima s područja Općine Kršan, Zakon je na sjednici Općinskog vijeća Kršana predstavio Aldo Milotić iz Poljoprivrednog instituta u Poreču. Milotić je naglasio da je Zakon usklađen s direktivama Europske unije, a najveće novine su što će od sada poljoprivredno zemljište u vlasništvu države biti i zemljište upisano u zemljišne knjige kao društveno vlasništvo, kao i šumsko zemljište koje nije obraslo višegodišnjim gospodarski opravdanim šumskim kulturama

Novost su i Zemljišni fond u koji će ući svo poljoprivredno zemljište i Agencija koja će njime raspolagati, a posebne mjere predviđene su i za privatne vlasnike neobrađenog poljoprivrednog zemljišta.

Pravo prvenstva na natječaju za zakup imat će fizičke ili pravne osobe čiji gospodarski program državna komisija bude najviše vrednovala, a tek potom će se gledati najviša postignuta zakupnina i dosadašnji posjednik ako je u mirnom posjedu.

Nezadovoljni kršanski poljoprivrednici
Nezadovoljni kršanski poljoprivrednici
Aldo Milotić
Aldo Milotić

Potpredsjednik Općinskog vijeća Kršana Klaudijo Lazarić je rekao da je kršansko Vijeće imalo priliku dodijeliti preostalo zemljište prije stupanja na snagu zabrane raspolaganjem državnim poljoprivrednim zemljištem. „Nažalost, priliku nismo iskoristili i to je grijeh ovog Vijeća. Ovim zakonom lokalna vlast razvlašćuje se mogućnosti dodjele poljoprivrednog zemljišta, a Kukuriku koalicija ovime šalje poruku da nije za decentralizaciju, već za još goru centralizaciju“, rekao je Lazarić.

U ime kršanskih poljoprivrednika na sjednici je govorio Đani Fajman iz Letaja kraj Šušnjevice. On je najprije prozvao općinske čelnike što ih nisu pozvali na sastanak s ministrom poljoprivrede Jakovinom kada je prije dva mjeseca posjetio farmu u Čepiću, a onda se obrušio na prijedlog Zakona.

„Ovakav zakon sigurno neće proći jer nas, višegodišnje zakupce, stavlja u podređen položaj. Do sada su stočari i postojeći zakupci uvijek bili na prvom mjestu kod redosljeda prava prvenstva na natječaju za zakup, a sada je to najbolje vrednovani gospodarski program. Tko će to i po kojim kriterijima određivati čiji je gospodarski program najbolje vrednovan? Ako ovakav zakon prođe, domaći zakupci bit će potjerani iz Čepić polja, a svaki od nas ima u prosjeku od 3 do 5 milijuna kuna kredita“, nije krio svoje ogorčenje Fajman.

Načelnik Runko je ponovio kako je ovo samo prijedlog zakona te da vjeruje da on u ovakvom obliku teško može proći. Runko smatra da je novi zakon napravljen najviše zbog općina i gradova koje u dvadeset godina nisu napravili nikakav program raspolagnja poljoprivrednim zemljištem pa je država odlučila stvari uzeti u svoje ruke. „Nažalost, njime se kažnjavaju općine poput naše, koja taj program ima i koja je gotovo 95 posto zemljišta stavila u funkciju“, kazao je Runko. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Tweet

Posljednje novosti