Istarska županija ulazi u projekt baltičko-jadranskog koridora

0
Gospodarske konferencije "International economic board" u Villachu
Gospodarske konferencije "International economic board" u Villachu

Pročelnici Upravnog odjela za gospodarstvo  i Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Alen Damijanić i Branko Curić, sudjelovali su u radu gospodarske konferencije "International economic board", održanoj u austrijskom Villachu.

Na razini prijateljskih regija Koruške, Friuli Venezia Giulie, Veneta i Istarske županije razgovaralo se o uvođenju baltičko-jadranskog koridora, koji bi  povezivao Baltičko i Jadransko more. Koridorom bi bile obuhvaćene Austrija, Češka, Italija, Poljska i Slovačka, te 14 regija. Njime bi se realizirali brojni projekti u području prometa i transporta.

Regije Koruška, Friuli Venezia Giulia i Veneto zauzele su se za uključenje Istarske županije u ovaj projekt, što je i bilo povodom  za sudjelovanjem istarskog izaslanstva na konferenciji u Villachu.

U svojem je  izlaganju pročelnik Branko Curić istaknuo interes Istarske županije da se koridor proširi i na hrvatsku obalu Jadranskog mora, čime bi se valorizirao značaj naših luka. Budući da je jedna od tema bila željeznički promet, pročelnik Curić je govorio o izoliranosti Istre, s naglaskom da tu postoje iznimni potencijali za razvoj. Ukazao je i na tri "uska grla", koja u sezoni usporavaju dolazak inozemnih gostiju u Istru, a to su: tunel Karavanke, cesta Kopar – granični prijelaz Kaštel i sama granica, priopćeno je iz Kabineta župana.

Branko Curić i Gerhard Dorfler
Branko Curić i Gerhard Dorfler

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa