Zahvaljujući istarskom novinaru otkriven identitet „kišnog čovjeka“ s Raba

0
Sajid Kešić, "kišni čovjek" s Raba, gdje je godinama živio kao Perica
Sajid Kešić, "kišni čovjek" s Raba, gdje je godinama živio kao Perica

Djelatnici psihijatrijske bolnice Rab zahvalili su medijima što su pomogli ustanoviti identitet njihovog štićenika Sajida Kešića, koji je u medijima prozvan „kišni čovjek“.

''Ovim putem želimo izvijestiti javnost da je uz pomoć medija, čitatelja i gledatelja potvrđen identitet čovjeka koji je davne 1980.godine kao bolestan mladić primljen u našu bolnicu bez osobnih dokumenata i sposobnosti da dade podatke o sebi. Svi pokušaji utvrđivanja identiteta, bezbroj dopisa obavijesti svim relevantnim institucijama, kontakti sa službama i potencijalni tragovi tijekom godina na žalost vraćali su nas na početak traženja.

Danas u ime našeg Perice (molimo da mu obitelj zadrži to ime, bar kao nadimak) zahvaljujemo medijima osobito novinaru iz Istre, Hajrudinu Merdanoviću iz 24 sata, koji je svojom upornošću i profesionalnošću senzibilizirao stručnu i širu javnost i postavio okvire nove potrage, na što su reagirali iz redakcije Provjereno Nove TV, Ivan Čorkalo sa suradnicima, koji su brižnim i intenzivnim traženjem i radom na terenu dospjeli do obitelji koja jest vjerojatna Peričina rodbina kao i svim ostalim novinarima i medijima koji su nas kontaktirali kada su čuli za ovu ljudsku sudbinu i širenjem informacija na bilo koji način pomogli traženju rješenja. U samo mjesec dana napravili ste sjajan posao.

Hvala u ime nas zaposlenih koji smo Perici bili drugi dom i sa kojim ćemo se uskoro oprostiti. Zahvaljujemo i nadležnim resornim institucijama što su se i na administrativnoj razini našli ključni izvršitelji dodatnih analiza i pretraga kako bi se konačni identitet potvrdio.

Jedna tužna životna priča dobila je svoj sretan kraj. Hvala dobrim ljudima, gospođi iz Zagreba, trećem d razredu jedne osnovne škole iz Zadra i brojnim sugrađanima, koji su nam se nakon medijskih objava javili sa lijepim riječima i gestama. Naša Helena je sva pisma spremila i dati će Perici i obitelji pri otpustu.

Učinili ste svi zajedno priču jednog malog čovjeka velikom, ali i vjerodostojnim naš stav da niti jedan čovjek na ovom svijetu nije i ne smije biti suvišan'', stoji u priopćenju kojeg su potpisali Vesna Šendula Jengić i djelatnici PB Rab.

Podsjetimo, nakon što je u emisiji Provjereno pogledala priču o jedinom čovjeku bez identiteta u Hrvatskoj, redakciji se javila Halida Jakupović, donosi Dnevnik.hr.

Ona je uvjerena da je riječ o njezinom nestalom bratu Saidu, jer, kako nam je rekla, puno toga se podudaralo - od vremena nestanka, dobi, fizičkog izgleda sve do zdravstvenog stanja.

Uzet je njezin DNK uzorak i poslan je na analizu. Isto tako, tek nakon što je Provjereno objavilo priču, policija je od Halidine sestre Saide u Zagrebu također uzela DNK uzorak. Analiza je pokazala da je Perica Matas, kako je interno nazvan u rapskoj bolnici, njihov davno izgubljeni brat.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa