Je li istarska umjerena desnica u Klimanu napokon dobila pravog lidera?

0
Anton Kliman je zapjevao sa Serđom Valićem
Anton Kliman je zapjevao sa Serđom Valićem

Istarska politička scena napokon je, čini se, dobila političara koji ima sve predispozicije da postane istinski lider njene konzervativne opcije, koja pokriva desnicu, desni centar i dobar dio istarskog političkog centra, koji je u Istri već godinama upražnjen.

Anton Kliman je nesumnjivo takva osoba. Novi političar koji je svojim stilom, neposrednošću i nastupom brzo osvojio tradicionalne HDZ-ove istarske birače, zbog svog utjecaja u crkvenim krugovima prihvatljiv je i klasičnim desničarima, a sa svojom otvorenošću svakim danom dobiva sve više simpatija i na političkom centru.

To su najbolje pokazali nedavni parlamentarni izbori kada je Kliman, iako posljednji na listi, uz pomoć preferencijalnih glasova izborio ulazak u Sabor. Pouzdano znam da su zbog Klimana za listu HDZ-a glasali i mnogi koji nikada do tada nisu glasali za tu stranku.

Tijekom proteklih 26 godina HDZ, kao stožerna stranka desnog centra u Istri, nikada nije imao istinskog lidera. Uvijek su na čelu stranke bili političari nametnuti iz Središnjice i javnost, a ni članovi stranke nikada ih nisu doživljavali kao lidere, već najčešće kao stranačke aparatčike koji na terenu samo sprovode politiku Središnjice.

Bilo je među njima svakako i karizmatičnih, poput Nevija Šetića, bilo ih je s respektabilnom izbornom bazom poput Marija Bratulića i Ivana Bubića, ali do pojave Antona Klimana, nitko od njih nije bio jednako prihvaćen i popularan u svim dijelovima Istre te prihvatljiv i biračima izvan HDZ-ove izborne baze. Doduše, popularan i karizmatičan bio je i Lino Červar, ali više zbog sportskih nego političkih rezultata.

Da je Anton Kliman neosporni novi lider istarskog desnog centra osobno sam se uvjerila 30. rujna u konobi Krculi kraj Žminja, gdje je tehnički ministar turizma organizirao večeru za sve prijatelje i simpatizere koji su mu pomogli u nedavnoj izbornoj kampanji. Način na koji je Kliman ušao u dvoranu i kako je dočekan, iz prve me naveo na pomisao: nova politička zvijezda je rođena.

Nedavno je Boris Malešević, stručnjak za politički marketing, komentirajući izbore u SDP-u, rekao da se „lider ne traži, njega ljudi naprosto prepoznaju u masi, biblijski - on svijetli“. Upravo sam tako doživjela pojavu Antona Klimana na fešti u Krculima. On je naprosto svijetlio među ostalih stotinu ljudi.

A bilo je tu mnogo poznatih lica, od Darka Jergovića, preko Fredija Kramera, Tomislava Čoge, Marija Bratulića, Gracijana Švića, Lovorke Tomičić, mnogih nezavisnih gradskih i općinskih vijećnika, pa do Bruna Langera, koji uvijek među prvima nanjuši novog oporbenog lidera u Istri. Na skupu je bio i uvijek simpatični istarski pjevač Serđo Valić, s kojim je Tone, kako ga zovu prijatelji, čak i zapjevao. (Eleonora Vlačić)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa