Flego o prvom polugodištu: Većinu ciljeva uspješno smo realizirali

0
Valter Flego:HGK indeks gospodarske snage po županijama kaže da je Istarska županija druga, nakon Grada Zagreba
Valter Flego:HGK indeks gospodarske snage po županijama kaže da je Istarska županija druga, nakon Grada Zagreba

Na dnevnom redu 34. sjednice Skupštine Istarske županije, zakazanoj za ponedjeljak, naći će se Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Istarske županije za 2016. godinu te Izvješće o radu župana Istarske županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2016. godine, o čemu je na konferenciji za novinare, održanoj 30. rujna u sjedištu Istarske županije, u Puli, govorio istarski župan Valter Flego.

Prva polovica godine, kazao je župan Flego, bila je obilježena nepovoljnim ekonomskim uvjetima i nestabilnom političkom situacijom u zemlji. Međutim, Istarska je županija nastavila s realizacijom planiranih razvojnih projekata i  programa, a najviše proračunskih sredstava, točnije 45 posto, uloženo je u zdravstvo i socijalnu, a 21 posto u obrazovanje i sport.

Realno planiranje

Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Istarske županije za 2016. godinu, realno je planiran na što ukazuju sveukupni prihodi i primici, kao i rashodi i izdaci Istarske županije i njezinih proračunskih korisnika. Naime, podsjetio je župan Flego, Proračun za 2016. godinu, izrađen je po novoj obvezujućoj metodologiji Ministarstva financija te su u njega uvršteni i prihodi i rashodi svih županijskih proračunskih korisnika.

Ostvareno je sveukupno prihoda i primitaka u visini od 234.955.827,78 kn, što je 41,2% od plana i za 62,9% više od izvještajnog razdoblja prethodne godine. Rashodi i izdaci su iznosili 210.752.482,01 kuna, što je 37% u odnosu na plan i 60,7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Rashodi i izdaci za Istarsku županiju iznose 86.062.908,66 kn (40% izvršenja), a za Proračunske korisnike 124.689.573,35 kn (60% izvršenja).

„Bolji trendovi u gospodarstvu očituju se u boljoj naplati prihoda od poreza i prireza na dohodak, koji su viši za 16,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine“, naglasio je istarski župan zaključivši kako je Proračun u izvještajnom razdoblju bio stabilan, osiguravao je odgovorno poslovanje županijske uprave, brzo i kvalitetno rješavanje zadataka, dostupnost informacija, te otvorenost i transparentnost rada.

Građani pobijedili

Kao najznačajnije projekte u prvih šest mjeseci, župan Flego izdvojio je realizaciju kredita za izgradnju i dogradnju domova za starije osobe, nastavak radova na novoj Općoj bolnici u Puli, projekt uređenja plaža diljem Istre te usvajanje novog Prostornog plana i pobjedu građana Istre po pitanju energenta za TE Plomin C. „Kao i ranije, prioritet nam je bio ravnomjeran teritorijalni i sektorski razvoj te sam s tim ciljem inicirao uspostavu Fonda za ravnomjeran razvoj Istre, a i intenzivno smo surađivali s gradovima i općinama na pripremi europskih projekata“,  rekao je župan Flego.

Župan Flego osvrnuo se i na neke od ostalih projekata, po pojedinim područjima. Što se tiče gospodarstva, izdvojio je dodjelu potpora za razvoj poduzetništva u Istarskoj županiji, kao i novu kreditnu linija za poduzetnike s najnižom kamatnom stopom na tržištu i kreditnim potencijalom od 30 milijuna kuna. Također, podsjetio je na usvajanje Master plan razvoja turizma do 2025. godine kojim će se dodatno podići konkurentnost  i kvaliteta istarskog turizma. Značajan je i Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre s gotovo 18 milijuna kuna namijenjenih istarskim poljoprivrednicima i ribarima za kreditiranje njihovih aktivnosti.

Ulaganje u zdravstvo i mlade

„Intenzivno smo radili i na pripremi i kandidiranju novih projekata za program prekogranične suradnje ITA-HR koji bi trebao biti otvoren za mjesec dana“, rekao je župan Flego i nastavio: „Istarska županija nastavila je i s ulaganjima u infrastrukturu i projekte energetske učinkovitosti poput dovršetka radova na energetskoj obnovi vrtića Tičići  i OŠ Rivarela u Novigradu i dovršetka radova na novom sustavu grijanja Dječjeg vrtića Grdelin u Buzetu. Također, privodi se kraju i izgradnja ŽCGO Kaštijun“.

Za zdravstvo i socijalnu skrb, uz izgradnju nove OB Pula i projekta dogradnje i izgradnje domova za starije u Puli, Novigradu, Raši i Rovinju, Istarska županija je izdvojila više od milijun kuna za adaptaciju i dogradnju Hitne medicinske službe Umag. Izvršene su i sve pripreme za projekt gradnje ljekarne i doma zdravlja u Vodnjanu.

„Znatna su bila i ulaganja u mlade, obrazovanje i znanost. Dodijelili smo 40 novih jednogodišnjih stipendija redovnim studentima u mjesečnom iznosu od 1.100,00 kn, nastavljen je projekt implementacije Zavičajne nastave koja se trenutno provodi u 24 istarskih osnovnih škola, otvoren je Centar za praktičnu robotiku Pula te je obnovljeno igralište i izgrađena nove kotlovnice Gimnazije Pula“, napomenuo je župan.

Pomoć Editu

Govoreći, pak, o regionalnom identitetu i kulturi, podsjetio je na dodijeljenih 300 tisuća kuna pomoći izdavačkoj kući EDIT, uspješnu provedbu natječaja Istrapedije, te otvorenje prva bošnjačka knjižnica u Istarskoj županiji, točnije u Buzetu.

„U prvih šest mjeseci, značajno je bilo i otvorenje novouređenog Odsjeka za prostorno uređenje i gradnju Istarske županije, koji je iz Rovinja preseljen u Bale, a čime je napravljen dodatni iskorak ka policentričnom i uravnoteženom razvoju Istre“, istaknuo je župan Flego.  Također, predstavljen je Proračun u malom za 2016. godinu, a Grb Istarske županije dodijeljen je 119. i 154. brigadi Hrvatske vojske. Istarska županija podržala je i projekt obnove Vukovarskog vodotornja kao simbola hrvatskog zajedništva.

Na samome kraju, župan Flego izrazio je zadovoljstvo prvom polovicom godine, realizacijom većine ciljeva, kao i izuzetno dobrim pokazateljima uspješnosti. „Mnogi istarski gradovi proglašeni su najboljima za život i poslovanje, istarski poduzetnici ostvarili su najveću dobit u protekloj godini u Hrvatskoj, a HGK indeks gospodarske snage po županijama kaže da je Istarska županija druga, nakon Grada Zagreba. Kao rezultat provedenih mjera u gospodarstvu zasigurno je i pad nezaposlenosti u Istri, koja je sredinom 2016. godine bila manja za čak 43,3% u odnosu na isto razdoblje 2013. godine i dvostruko manja od hrvatskog prosjeka“, rekao je istarski župan.

„U nadolazećem razdoblju nastavljamo s ulaganjima u kvalitetnu infrastrukturu, poticajnim mjerama u gospodarstvu, pripremom i kandidiranjem EU projekata i općenito s ravnomjernim razvitkom čitave Istre kako bi sve naše aktivnosti ostvarile svoju svrhu, odnosno unaprijedile cjelokupni životni standard naših građana“, zaključio je.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa