Pazinski zbor Roženice osvojio zlato

0
Zbor Roženice iz Pazina
Zbor Roženice iz Pazina

U gradskoj je vijećnici 2. rujna gradonačelnik Pazina Renato Krulčić primio pazinski zbor „Roženice“, povodom njihova izvanrednog uspjeha na 23. Međunarodnom festivalu Chorus Inside Croatia, održanog u Rovinju od 26. kolovoza do 2. rujna 2016. godine. Tom prigodom gradonačelnik se zahvalio zboru na dugogodišnjoj promociji Pazina u zemlji i inozemstvu te istaknuo kako zbor svojim mnogobrojnim nastupima prezentira Grad Pazin u formi njegove najljepše glazbene razglednice.

Zbor je na Festivalu osvojio sveukupno 5 zlatnih nagrada te jedan Grand Prix, i to u nekoliko kategorija: zbor je osvojio zlatnu diplomu u kategoriji folklorne glazbe, zatim zlatnu diplomu u kategoriji lirske glazbe, dok je solistica Tina Galant je osvojila zlato u kategoriji lirske glazbe i također zlato u kategoriji pop glazbe. Solist Luka Krulčić je osvojio zlato u kategoriji lirske glazbe i nagradu Grand Prix za najboljeg vokalnog solistu na festivalu. Više od 35 godina Roženice su nezaobilazni sudionik svih važnijih događaja, kako svjetovnih tako i crkvenih u Pazinu, županiji, Hrvatskoj i na međunarodnim gostovanjima.

Mješoviti pjevački zbor “Roženice” Pazin, osnovan je 1979. na poticaj tadašnjeg Narodnog sveučilišta Pazin i grupe građana, zaljubljenika u zborsku pjesmu. Repertoar zbora je raznolik – od djela iz istarske glazbene baštine do djela hrvatskih i stranih, svjetski poznatih skladatelja. Od samog osnutka do kraja 2002. godine Zbor djeluje pod umjetničkim vodstvom maestra Nella Milottija, glazbenog pedagoga, istarskog kompozitora, autora velikog broja zborskih i orkestralnih djela. Pod njegovim ravnanjem Zbor je 1987. godine objavio LP ploču i kasetu „Ni ga ča je Pazin“.

Ravnanje zborom 2002. preuzima prof. Ines Kovačić Drndić. Upravo s njom kao dirigenticom, Zbor obogaćuje svoj repertoar novim kvalitetnim zborskim skladbama te ga uspješno prezentira u Hrvatskoj, ali i na gostovanjima u Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Slovačkoj, i drugim zemljama. Maestra Ines Kovačić Drndić je u svibnju ove godine dobila Titulu Maestra mentorica od Hrvatske udruge zborovođa koja se dodjeljuje zborovođama koji su postigli trajne rezultate visoke umjetničke razine. Odabirom repertoara istarskih autora, Roženice čuvaju istarski identitet i koriste tradiciju za stvaranje novih vrijednosti. Uključivanjem članova svih dobnih skupina razvijaju međugeneracijsku suradnju i solidarnost, njeguju kulturni amaterizam i volonterstvo.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa