Koji je pulski đir? U subotu se predstavlja zanimljiv projekt studenata kulture i turizma

0
Andrej Kancelar, Marija Škrinjar, Tanja Kocković Zaborski, Ina Kihli i Adriano Vranić
Andrej Kancelar, Marija Škrinjar, Tanja Kocković Zaborski, Ina Kihli i Adriano Vranić

Iznimno zanimljiv projekt „Pulski đir: mjesta memorije grada” predstavili su 11. lipnja u pulskom Circolu studenti diplomskog sveučilišnog studija Kulture i turizma Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Ina Kihli, Maja Škrinjar, Andreas Kancelar i Adriano Vranić pod mentorstvom, mr. sc. Tanje Kocković Zaborski.

„Studenti su svojim angažmanom nastojali istražiti i prikazati dio jedinstvenog identiteta Pule te upoznati i podsjetiti građane Pule na mjesta izlazaka, okupljanja i susreta različitih generacija u posljednjih 60-ak godina. Osim upoznavanja građana s dijelom mjesta urbane kulture i žive kulturne ponude, ovim projektom se nastoje promovirati i osvijetliti manje poznati i nedovoljno valorizirani elementi kulturne povijesti grada Pule, ali i problematizirati uloga kulturnih memorija urbane cjeline“, rekla je Kocković Zaborski.

Projekt se sastoji od više elemenata, istraživanja, osmišljavanja i realizacije publikacije, prikupljanja fotografija i predmeta, postavljanja izložbe, povezivanja različitih dionika, osmišljanje i realizacija programa otvorenja…

„Rezultati istraživanja otkrivaju intimnu priču o gradu, o urbanoj Puli, o pulskom điru koji se katkad kroz povijest mijenjao, ali djelomično i ostao isti, priču o ljudima koji su imali svoje rituale i mjesta gdje su tražili i pronalazili zabavu“, dodala je mentorica studenata čiji je tromjesečni angažman pohvalila.

Adriano Vranić je kazao kako su izdali publikaciju od 100 stranica koja predstavlja priču pulskog đira kroz tri cjeline: „Pulski đir kroz vrijeme“ na temelju rezultata istraživanja studenata o mjestima izlazaka u Puli u posljednjih 60-ak godina; „Pulski đir kroz Peticu“ kao sintezu i pregled članaka objavljenih u pulskom omladinskom listu Pet u periodu 1979-1989. godine te „Osobni pogled“, skup autorskih tekstova osoba različitih provenijencija i profesija: sveučilišnih profesora, književnika, novinara, studenata te sudionika institucionalne i nezavisne kulturne scene.

Postav izložbe obuhvaća fotografije i zbirku predmeta prikupljenih iz različitih izvora. Prebirući po privatnim arhivima, potaknuli su mnoge sugovornike da se prisjete pomalo zaboravljenih događaja i druženja.

Tijekom programa otvorenja bit će predstavljen vremeplov glazbenih sadržaja od 50-ih godina do danas koji će pripremiti Marino Jurcan. Predstavit će i goste iznenađenja od kojih su studenti izdvojili  Ivana Štekara iz sastava Nova Rio koji je svirao u Circolu tijekom 60-ih i djelomično 70-ih te Dj Nidju iz 70-ih koji je djelovao u Marelici i Disku 33.

Neizostavan element događaja su i gostovanja Zlatka Gotovca koji će predstaviti 50 godina kluba Uljanik kroz fotografije, prezentacija nezavisne scene Igora Šaponje, ali i gostovanje oldtimer kluba „HISTRIA“ te druga iznenađenja.

„Otvorite stare ormare i pronađite odjevnu kombinaciju karakterističnu za svoje omiljeno razdoblje i priključite se prisjećanju i oživljavanju starih navika na licu mjesta“, pozvali su studenti.

Kocković Zaborski je rekla kako je ovaj projekt nastao da bi se glasovi pojedinaca čuli, kako bi se zabilježile njihove priče i njihova sjećanja, kako bi se zapisali njihovi osjećaji, kako bi se postavila pitanja, otvorile nove teme, kako bi se povela rasprava o gradu. „Sve što su studenti prikazali stoga nije službena povijest Pule, već fragmentarna povijest ispričana kroz kazivanja njihovih prijatelja i poznanika, profesora, članova obitelji...“, naglasila je. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa