Raskol u Fažanskom SDP-u: Ada Damjanac pred izbacivanjem iz stranke?

0
Ada Damjanac
Ada Damjanac

Fažanska politička scena uskoro bi mogla doživjeti pravi preokret, odnosno kolaps. Naime, već duže vrijeme se govori da aktualna načelnica Općine Ada Damjanac, inače članica SDP-a, radi samovoljno i ne sluša središnjicu stranke i njezine nadređene u partiji. Da je stvar vrlo ozbiljna te da Adi Damjanac i njezinim užim suradnicima prijeti izbacivanje iz SDP-a potvrđuju nam visoko pozicionirani članovi SDP-a Puljštine i županijske središnjice.

Sada, uoči parlamentarnih izbora takav rasplet političkih zavrzlama u fažanskoj općini zasigurno ne bi bio pozitivan za lokalni SDP. No, ipak to ne bi puno mijenjalo na stvari jer biračko tijelo u Fažani uglavnom je lijeve orijentacije pa se na predstojećim izborima može sa sigurnošću očekivati da će Kukuriku koalicija u toj općini odnijeti debelu pobjedu.

No, vratimo se Adi Damjanac. Ta prosvjetna djelatnica, nakon 30 godina staža za sobom, preuzela je, odnosno otela općinsko kormilo od Dušanke Šuran (IDS) koja je protekle lokalne izbore izgubila za svega 32 glasa. Tako je IDS u Fažani izgubio načelnika, a SDP ga je dobio. U novom općinskom vijeću SDP sada ima pet glasova isto kao i IDS dok po jedan glas imaju HDZ, HSU i Nezavisna lista Mirka Novaka (Ladonja). U prijašnjem sazivu vijeća IDS je imao dva vijećnika više a SDP dva manje. Već dvije godine SDP ima većinu i u vijeću.

Radomir Korač
Radomir Korač

Netom nakon posljednjih lokalnih izbora kada je SDP dobio načelnicu Općine, stvari su bile potpuno jasne, legitimne i u suštini onakve kakve je narod želio. Koalicija IDS-a i SDP-a na županijskoj, te u konačnici i na državnoj razini, nije bila nimalo dovedena u pitanje. Ionako su to stari partneri u politici, mislio je narod. No, međutim, stvari su se okrenule i to ne baš onako kako je narod mislio. U političkim kuloarima se već duže vrijeme šuška da se Adi Damjanac sprema ispisnica iz stranke zbog, kako tvrde čelnici SDP-a, neposluha i samovolje. Isto se sprema i njezinom zamjeniku Radomiru Koraču za kojeg se smatra da je u stvari on taj koji sve odlučuje u Općini te da je Damjanac načelnica samo na papiru. Bolje rečeno ne zna se tko je kome zamjenik.

I dok je unutar fažanskog SDP-a očit raskol i polarizacija političkih frontova, IDS i ostale stranke pregrupavaju snage. Mladi IDS-ovci su ozbiljno shvatili poruku središnjice da Fažanu «treba vratiti» što će se i dogoditi ako ovako nastave s radom. Uostalom, osim HSU-a i HDZ-a, u Fažani gotovo da i nema ozbiljnog protivnika IDS-u. Ladonju u Fažani predstavlja šačica ljudi i koji ugostitelj koji se bore kako preživjeti sezonu i zaraditi za zimu te im politički angažman za neku nezavisnu listu iz Bala nije niti na kraj pameti. Tako će se na idućim lokalnim izborima, bez Ade Damjanac i Radomira Korača u SDP-u, stvari vratiti na mjesto upravo onako kako se budu dogovorili IDS i SDP. Treba istaći da je Općinu Fažana, unatoč mnogim kritikama i oštrim optužbama, na noge digla IDS-ova načelnica Dušanka Šuran.

Slična politička pregrupiranja i udaljavanja od partijskog programa nisu nepoznanica. Nešto slično se dogodilo i u Medulinu, ali su se stvari ondje riješile vrlo brzo nakon dogovora na «višim razinama». U Fažani pak to nije, a čini se, neće ni biti slučaj. Kako sada stoje stvari, vrlo je izvjesno da bi Ada Damjanac i njezin donačelnik vrlo brzo mogli dobiti «šut kartu» iz SDP-a. (Bruno Cettina)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ŠANKER/ŠANKERICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SKLADIŠNI RADNIK/SKLADIŠNA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PEKAR/PEKARICA PIZZE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ODGOJITELJ/ODGOJITELJICA ZA RAD S DJECOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA