TradInEtno: Pazinski Kaštel na tjedan dana postao centar događanja

0
Ulaz u Kaštel, centar događanja tijekom TradInEtno Fstivala
Ulaz u Kaštel, centar događanja tijekom TradInEtno Fstivala

U četvrtak 31. svibnja je u pazinskom kaštelu folklornom večeri otvoren četvrti po redu festival tradicijske i etno glazbe “TradInEtno“. U petak su pristigli svi sudionici, započele su s radom radionice, a navečer su održani koncerti bendova Lidija Dokuzović trio, Afion i Spakka Neapolis 55. Ulazi na sve koncerte su besplatni, a zainteresirani za radionice se još uvijek mogu uključiti u rad!

Festival su u četvrtak službeno otvorili pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, ravnatelj pazinskog muzeja Denis Vizintin, te pokretač ideje i organizator Goran Farkaš. Posjetitelji su mogli razgledati izložbu o najpoznatijem izrađivaču bajseva, Otaviu Štokovcu Rapatočkom, čiji unuk, prisutan na otvaranju, nije krio ponos i zadovoljstvo postavljenom izložbom.

Folklorna večer, održana u čast pokojnim voditeljima Cvetku Benaziću i Jasenki Štefanić, osim domaćina i organizatora festivala, Folklornog društva Pazin, ugostila je društva iz raznih dijelova Istre.

Tako su se Vodnjanci predstavili fragmentima tradicionalnih pjesama za njihovo područje, izvođenih u dvoglasju; KUD Matko Laginja iz Svetog Lovreča otplesali su Sette pasi, špic polku i Promjenu; KUD Žejane otpjevali su nekoliko napjeva na svom specifičnom jeziku; a KUD Ivan Fonović Zlatela iz Kršana predstavio je svirku na roženice, mih i pjevanje na tanko i debelo.

Za kraj, Kršanci su predstavili koreografiju s kojom su se sutradan natjecali na “Drmeš, DA” festivalu u Zagrebu, a radi se o balunu izvedenim s mihom, đembeom i diđeriduom, te otplesanim u obliku predstave zavađanja.

U petak navečer održan je koncert čak triju bendova. Prvi su se publici predstavili Lidija Dokuzović trio, koji su otpjevali sevdalinke iz raznih dijelova Hrvatske i okolnih zemalja, u svom karakterističnom aranžmanu. Uz Lidiju, u triju sviraju i Erol Zejnilović (koji je publici poznat iz Krijesa, Elementala, ABOP-a, …) te Allan Skrobe (koji je ujedno i voditelj jedne od radionica na festivalu).

afion
afion
Večer se nastavila uz bend Afion i poneka iznenađenja. Osim standardne postave, s njima je svirao i već spomenuti Allan Skrobe, dok su im u četiri pjesme gostovale dvije sudionice festivala, na violini i vokalu. U sat i pol, koliko je trajao njihov nastup, proveli su publiku kroz putovanje od emotivnih i laganijih do vrlo energičnih i brzih pjesama i tako prezentirali samo dio svog repertoara, i tako si osigurali poziv na bis.

Bendu Spakka Neapolis 55 pripala je čast da završe koncert. Svirajući tradicionalne tarantelle i druge pjesme karakteristične za jug Italije, odakle i dolaze, u aranžmanima za vokal, gitaru, bas gitaru, violinu i perkusije uspjeli su rasplesati pazinsku mnogobrojnu publiku, koja ih je pozvala da se vrate natrag na pozornicu i zasviraju još malo. Ogroman aplauz zaradili su i kada je pjevačica spomenula kako je njezina bila bila istranka, prenosi iPazin. (Foto: Darko Tumpić)

Afion
Afion
Rasplesana publika u Kaštelu
Rasplesana publika u Kaštelu

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa