Pogledajte video s auto utrke Buzetski dani!

0

Pobjednik 30. Buzetskih dana, Europskog prvenstva u brdskim auto utrkama je Simone Faggioli. Talijanski formulaš je pred više od deset tisuća gledatelja već tijekom prve vožnje oborio novi rekord buzetske staze. 5001 metar „preletio“ je prosječnom brzinom od 136 kilometara na sat te na start stigao za samo 2.12,209 minute. Time je ušao u knjigu buzetskih rekordera i nakon osam Europa skinuo s trona donedavnog rekordera, Talijana Denija Zarda. Na priređenoj svojevrsnoj atrakciji buzetska mu je publika zahvalila na najbolji mogući način. U zavoju Komušćica dočekalo ga je nekoliko tisuća adrenalinski nastrojenih vozača, visoko ga vinulo u zrak i pozdravilo tradicionalnom bakljadom.

„Došao sam kako bi oborio rekord. To mi je pošlo za rukom iako sam očekivao da ću ostvariti još bolje vrijeme. Publika u Buzetu je na samom vrhu što se tiče europskih natjecanja. Stoga već sada mogu najaviti da iduće godine dolazim ponovno u Buzet, i to kako bi srušio danas postavljen rekord“, kazao je Faggioli nakon utrke, održane 18. rujna.

Drugo mjesto ukupnog poretka odnio je luksemburški vozač Guy Demuth (+11,306), a treće Čeh Otakar Kramsky (+13,650) za kojeg su mnogi danas u Buzetu kazali kako proživljava svoju drugu mladost.

Zanimljiva borba se vodila i u Prvenstvu Hrvatske u kategoriji formula. Iako je iskusni Niko Pulić prvu vožnju odradio bolje od mladog Dina Butorca, pogreška tijekom druge stajala ga je pobjede i ugrozila obranu titulu državnog prvaka te osvajanje dijamantne kacige. Neizvjesnost u kategoriji sportskih automobila izostala je već jutros. Nakon Dimitrijevićevog prisilnog odustajanja kada mu se u Kozarima zapalio automobil, Riječanin Sinša Krainc bez pritiska je mogao na drugi start i praktički obraniti naslov prvaka.

Među 154 natjecatelja iz 11 europskih zemalja i 18 formulaša po 30. put na startu se našao i legendarni Mario Delmoro. Buzetsku je utrku iskoristio da se oprosti od svoje višedesetljetne automobilističke karijere, iako je već najavio da se iz auto sporta ne povlači u potpunosti jer bi već iduće sezone volan namjerava nadomjestiti sudačkom palicom.

Buzet je i ovog puta pokazao da s pravom nosi titulu grada oktana. Najstarija hrvatska brdska auto utrka ponovno je ugostila rekordan broj sudionika, a njima je jedinstvena publika priredila spektakl viđen samo na Buzetskim danima. Boje grada domaćina branilo je 17 vozača iz AMK Buzet i AK Buzet Autosporta. Da ovom natjecanju predstoji sjajna budućnost ide u prilog podatak kako je upravo Buzet Autosport osvojio klupsko prvo mjesto. Organizator jubilarne utrke europskih razmjera i ovoga je puta Automoto klub Buzet. (Tekst: Ana Pisak, foto: Roberto Matković, video: Dean Ćakić)


Video snimka slijetanja sa staze

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SPREMAČ/SPREMAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI RADNIK/RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/KUHARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA