Peruško: Kroz luku Pula ove sezone prošlo 30 posto više putnika nego lani

0

 

Na Riječkom gatu u Puli, kao uostalom i duž cijele rive, ove je godine bilo izuzetno živo, pa je to bio povod za kratak razgovor s glasnogovornikom pulske Lučke uprave, Zoranom Peruškom, koji je izrazio zadovoljstvo putničkim prometom.

Istaknuo je kako putnički promet u luci Pula tijekom protekle turističke sezone treba svrstati u tri različite grupacije: linijski promet putnika, promet putnika na cruiserima te taxi i izletnički promet na lokalnim brodovima i brodicama.

„Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da je ova godina konačno bila godina u kojoj se lagano osjeća izlazak iz recesije, pa je stoga, u konačnici bila za otprilike 30-ak posto uspješnija od prethodne“, rekao nam je Zoran Peruško zadužen za odnose s javnošću Lučke uprave Pula.

Dodao je da su održavane dvije linije Pula - Venezia (m/b Dora i m/b San Frangisk), jedna linija Pula - Trst (m/b Fiammetta M) te linija sa srednjom Dalmacijom, točnije Zadrom, preko otoka, koju već tradicionalno nekoliko godina održava m/b Bišovo. Ukupno je na te četiri linije zabilježeno 38.000 putnika od čega je gotovo polovica ostvarena na m/b Bišovo.

„Imajući u vidu cruising putovanja, i tu je ove godine zabilježen znatan porast u odnosu na proteklu godinu, otprilike 20 posto, a tijekom ove sezone pulsku je luku pohodilo osam brodova u ostvarenih 35 dolazaka, najčešće na sedmodnevnim kružnim putovanjima Mediteranom. Brojkom od gotovo 5000 putnika u konačnici, također možemo biti i više nego zadovoljni“, izjavio je Peruško.

A zadovoljni mogu zasigurno biti i vlasnici taxi i izletničkih brodova i brodica koji su ove godine u obilazak pulske luke i priobalja, kao i kroz izlete oko Brijuna zabilježili 15-ak tisuća putnika.

Kada je riječ o posezoni, Peruško nam veli da će m/b Bišovo do konca rujna održavati vezu sa Zadrom u reduciranom obliku (dva puta tjedno – srijedom i subotom), a do kraja listopada očekuje se dolazak dva broda na kružnom putovanju (Sea Cloud i Wind Star). Nakon toga, kaže nam Peruško, moći će podvući i konačnu crtu.

„Što se tiče slijedeće godine, očekujemo da će linije koje su održavane i ovih godina biti isto tako zastupljene i dogodine, a već imamo najave dolaska 10-ak cruisera, u 40-ak ticanja, pa smatramo da će i slijedeće godina, barem prema sadašnjim najavama biti još i uspješnija od ove“, zaključio je Peruško. (Tekst i foto: Paola Albertini)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SOBAR / SOBARICA - ROOM MAID

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

RADNIK/ICA NA SPORTU

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA / ANIMATOR

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR / KA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA