Vrdoljak pozvao istarske stručnjake da se uključe u kreiranje novih zakona

0
Ministar Ivan Vrdoljak (u sredini) sa suradnicima
Ministar Ivan Vrdoljak (u sredini) sa suradnicima

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak za svog se boravka u Istri, 8. svibnja sastao s istarskim županom Ivanom Jakovčićem i njegovim suradnicima.

Jakovčić je nakon susreta kazao da su od ministra dobili sadržajan i nedvosmislen poziv da se maksimalno aktivno uključe u kreiranje novih zakona. „U tom kontekstu iskustva u našoj županiji izuzetno su značajna. Danas su ovdje i svi gradonačelnici istarskih gradova i njihova velika iskustva sigurno će pomoći u davanju prijedloga za pisanje novog zakona koji je ministar najavio“, rekao je Jakovčić dodavši da se radi o Zakonu o prostornom planiranju u kojem itekako žele sudjelovati.

Jakovčić je izjavio da je bilo govora i o uključivanju Istre u program obnove starih zgrada, temeljem energetske učinkovitosti za što je kandidirano sedam zgrada, a bit će ih, naglasio je župan, sigurno još.

Ministar Vrdoljak iskazao je oduševljenje prijemom u Istarskoj županiji. „Nije često slučaj da se na razgovor o problemima u jednoj županiji odazovu svi gradonačelnici, to je u Istri jako profesionalno odrađeno“, izjavio je Vrdoljak.

Alen Damijanić, Vedran Grubišić, Ivan Jakovčić i Boris Miletić
Alen Damijanić, Vedran Grubišić, Ivan Jakovčić i Boris Miletić

Tema razgovora bilo je uključivanje gradova i županije u programe energetske učinkovitosti. „To je jedna novina koja se privodi kraju, natječaji izlaze vani i htjeli smo vidjeti u kojoj se mjeri istarski gradovi i općine mogu uključiti u taj program“, rekao je ministar te dodao da je pojasnio koji su poticaji i procedure za uključivanje u program.

Potvrdio je županove riječi da je zamolio ljude koji rade u Zavodu za prostorno uređenje Istarske županije, gradonačelnike i načelnike da pomognu u kreiranju zakona koji će biti, kako je kazao, zakon svih nas i omogućiti brojne investicije. „Želimo donesenim zakonom očuvati prostor, ali ne želimo da on bude kamen spoticanja investitora ili građana s uredima za izdavanje dozvola ili uredima koji prihvaćaju prostorne planove“, naglasio je Vrdoljak.

„Zato sam ih zamolio da krenemo u izmjene u nekoliko idućih mjeseci i da krajem godine usvojimo zakon. Stoga već sad pozivam sve hrvatske županije da se uključe u njegovo kreiranje i šalju prijedloge. Iskoristimo svoje iskustvo kako bi imali uredniju i bolju zemlju“, pozvao je ministar.

Najavio je svoj dolazak u Istru za dvadesetak dana kada će tema biti ilegalna izgradnja u Istri, odnosno,  Zakon o postupanju s ilegalno izgrađenim zgradama, čiji će konačni prijedlog na Vladu ići za nekoliko tjedana. „Želimo prokomentirati posebnosti Istre i vidjeti kakva je ovdje situacija, kako bi donijeli što pošteniji zakon“, zaključio je ministar Vrdoljak. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Susretu s ministrom sudjelovali su svi istarski gradonačelnici
Susretu s ministrom sudjelovali su svi istarski gradonačelnici

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa