Koji je projekt važniji za Grad Pulu: Nova riva ili Brijuni Rivijera? (anketa)

0
Arhitektonsko riješenje buduće rive.
Arhitektonsko riješenje buduće rive.

Dovršenjem postupka urbanističkog natječaja za Rivu, te pokretanjem aktivnosti s ciljem realizacije projekta Brijuni Rivijera, Grad Pula pokušao je razvoj pulskog zaljeva pomaknuti s mrtve točke, na kojoj godinama stoji. Hvalevrijedni su to potezi, na razini inicijative, ali, kako je već dokazano u posljednjih nekoliko projekata, osnovni je problem organizacija projekata, s čime se gradska uprava dosad neuspješno hvatala u koštac, kazao je gradski vijećnik Ladonje Bruno Nefat na konferenciji za tisak.

Posebno ga u tom svjetlu brine prebrzo hlađenje ambicija gradske uprave pri realizaciji natječaja za Rivu, što je vidljivo iz javno iznijete procjene gradonačelnika, koji drži da projekt može zaživjeti tek za 10-ak godina. Nefat je podsjetio na slične slučajeve, poput natječaja za prostor oko Arene iz sredine 90-ih ili natječaja za gradski bazen od kojeg je prošlo 8 godina.

– Jasno je da gradska uprava drži do realizacije javnih natječaja kao do lanjskog snijega. Ako bude, bude, ili, kako se to danas kaže, realizirat će se sredstvima iz EU fondova, upozorivši i da se izbjegava javno prezentirati sve projekte pristigle na natječaj za uređenje Rive, unatoč tome što je to obveza iz propisa o organizaciji natječaja, bez obzira na prigovor jednog od natjecatelja, koji je, uostalom, već morao biti razriješen, objavila je Ladonja na svojim službenim stranicama.

U Ladonji smatraju da je uređenje Rive, s aspekta javnih funkcija, rješavanja prometa, stvaranja dodane vrijednosti pulske gradske luke i izgradnje infrastrukture daleko važniji projekt od Brijuni rivijere. Dapače, Riva je za obnovu i jačanje identiteta grada daleko najvažniji projekt, što je potvrđeno i Strategijom razvoja grada te je postavljanje 10-godišnjeg roka privođenja namjeni neprimjeren važnosti, ali i dostupnim resursima grada. Nefat stoga očekuje od gradske uprave da osnuje posebni projektni tim za realizaciju projekta Riva, s preciznim zaduženjima pojedinih članova i obvezom izrade operativnog plana realizacije projekta.

Bruno Nefat, vijećnik Ladonje u Gradskom vijeću Pule.
Bruno Nefat, vijećnik Ladonje u Gradskom vijeću Pule.

- Nepobitno je da Grad Pula, prema odredbama Zakona o prostornom uređenju i gradnji, mora biti nositelj izrade urbanističkog plana uređenja za cijeli obuhvat natječaja Riva. Da bi se to postiglo, u međuvremenu je već trebao biti korigiran obuhvat obaveznih urbanističkih planova u prostornom planu uređenja i GUP-u Grada Pule. Kako to nije učinjeno, a izvjesno je da neće ni biti do ljeta iduće godine, početak izrade UPU za Rivu kasniti će najmanje godinu dana što je nedopustivo, kaže Nefat, ustvrdivši da generator razvoja Rive ne može biti izgradnja sustava odvodnje otpadnih voda, kako se poručuje iz gradske uprave, već i zbog toga što se nagrađenim urbanističkim rješenjem planiraju potpuno novi sadržaji zbog kojih će biti potrebno prilagoditi i projekte sustava odvodnje.

- Osim toga, izgradnju kanalizacije treba gledati prvenstveno kao rješavanje dugova iz prošlosti, jer mi, građani grada Pule, već godinama plaćamo posebnu naknadu za izgradnju upravo tog sustava, rekao je Nefat. Upozorio je da je Grad u protekloj godini nenamjenski utrošio više od 8,2 milijuna kuna namjenskih sredstava, od čega znatan dio čini i spomenička renta.

- Kako državna revizija godinama daje slične primjedbe, sasvim je jasno da Grad ne namjerava pristupiti organiziranom, transparentnom i svrhovitom trošenju namjenskog javnog novca, a na naša učestala pitanja i prijedloge u svezi revitalizacije starogradske jezgre odgovara se projektom „Dolcevita“ i povezivanjem s projektom Riva. Koliko na brzinu sklepane akcije tipa „Dolcevita“ mogu biti štetne, pokazuju i činjenice o njenoj realizaciji – nijedna zgrada nije obnovljena. Dakle, nit’ vrabac u ruci, nit’ golub na grani, kaže Nefat.

- S druge strane projekt obnove Ulice Sergijevaca i Kandlerove ulice spreman već godinama, ali ne – bolje je bilo rasformirati Odjel za graditeljsko nasljeđe – jer netko je tamo uvijek znao nešto više o tome što i kako treba raditi – nego slijediti pozitivno naslijeđe koje je upravo ta služba, u gotovo 30 godina postojanja, ostavila ovom gradu, dodao je, zaključujući da nije čudno da gradska uprava ne želi imenovati projektni tim za Rivu, jer bi netko u tom timu morao postaviti pitanje javnog financiranja projekta i na to dobiti odgovor ili dati ostavku zbog nemogućnosti obavljanja javne funkcije.

- Očekujemo da iz gradske uprave na nas krenu optužbe da smo upravo mi bili protiv donošenja urbanističkog plana „Lučica Delfin“ i protiv projekta „Brijuni rivijera“, ali kako smo i ranije naglašavali, teret izostale realizacije planova svakako ne leži na nekoliko oporbenih vijećnika, već neorganiziranosti i nesnalaženju gradske uprave. A tako će, nažalost, s ovom upravom biti i ubuduće, zaključio je Nefat.

Iz Odsjeka za informiranje Grada Pule uslijedilo je reagiranje u kojem se ističe da je Ladonja i do sada bila protiv realizacije većine projekata u gradu Puli. „Svjedočili smo njihovom protivljenju izgradnji Osnovne škole Veli Vrh, gradskog stadiona Aldo Drozina, a bili su i protiv izgradnje odlagališta otpada Kaštijun te protiv izgradnje nove Opće bolnice u Puli. Stoga ne čudi njihovo protivljenje izgradnji pulske Rive“, stoji u priopćenju.

Od samog početka pripreme projekta uređenja Rive nastojali smo maksimalno se otvoriti građanima, poslovnim subjektima i svim zainteresiranim stranama, zbog čega smo ih i pozvali da svojim željama, sugestijama i primjedbama doprinesu zajedničkom stvaranju nove Rive. Pored aktivnog sudjelovanja građana, osobito nam je drago što je oko raspisivanja natječaja za ovako važan projekt bio postignut konsenzus svih političkih stranaka koje djeluju u Gradskom vijeću Grada Pule. Držimo da Riva mora nadići političke opcije i mandat jedne vlasti, u pitanju je trajna vizura i funkcija grada. Upravo nas zato i čudi istup gospodina Nefata koji je osobno sudjelovao u konzultacijama oko raspisivanja natječaja.

Kao što smo više puta naglašavali, javni natječaj još je uvijek u tijeku pa do njegovog okončanja ne možemo ništa komentirati. Stoga u ovom trenutku nije moguće pokrenuti izmjene i dopune prostornih planova, no Grad Pula će tomu pristupiti čim se za to stvore preduvjeti. Jednaka je situacija i s radnim timom koji će biti zadužen za realizaciju projekta. Gradonačelnik Miletić je u intervjuu koji spominje gospodin Nefat konstatirao da je svako spekuliranje oko datuma realizacije u ovoj fazi neodgovorno jer predstoji još niz međuovisnih koraka koje je potrebno poduzeti. Upravo zato se ne upuštamo čak ni u predviđanje rokova za pojedine korake, pa bilo kakve brojke i rokovi s kojima se barata mogu biti samo rezultat nečije pogrešne interpretacije rečenog ili pak vađenja izjava iz konteksta. Naš prioritet je projektu pristupiti temeljito, stručno i transparentno, uvažavajući mišljenja i sugestije svih uključenih.

Financije će svakako biti jedan od ključnih aspekata ovog projekta, a Grad Pula je kod kandidiranja za dobivanje sredstava iz fondova EU već ostvario značajne uspjehe; primjerice, za projekt Kaštijuna smo dobili 18,9 milijuna eura nepovratnih sredstava, što ga čini jednim od najvećih projekata koje EU sufinancira u Hrvatskoj. Nema razloga da se isti princip rada, a vjerujemo i rezultat ne ponovi i u slučaju pulske Rive. Kako je riječ o iznimno zahtjevnom i kompleksnom projektu s dugom realizacijom  nadamo se da će pulska Riva ostati iznad jeftinog politikanstva, jer u konačnici, sve to ide na štetu građana. Naravno, i u daljnjim fazama provedbe projekta ćemo slušati mišljenje građana pa ih i ovim putem pozivamo da nas nastave pratiti i sudjelovati“, stoji u priopćenju Odsjeka za informiranje Grada Pule.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SPREMAČ/SPREMAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SKLADIŠNI RADNIK/SKLADIŠNA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/KUHARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA